Sorting by

×
MekatronikTeknoloji HaberVideobilimYeni İcatlar

SALATA DOĞRAYABİLEN HİZMETÇİ ROBOT CIROS ROBOT WORLD 2012′ DE TANITILDI

kist-ciros-robot-world-2012

Kore Bilim ve Teknolojisi Enstitüsü(Korean Institute of Science and Technology’s – KIST) Zeki Robotlar Merkezi’ den (Center for Intelligent Robotics -CIR) araştırmacılar, CIROS adını verdikleri hizmetçi robotu Robot World 2012’ de tanıttılar. 2005’ den beri geliştirilen bu robot, türünün 3. Jenerasyonunu temsil ediyor.  Robot salata doğrayabilir, bulaşıkları bulaşık makinesine yerleştirebilir ya da çay kahve servisi yapabiliyor. Aslında, bir insan için oldukça kolay olan bu görevler bir robota göre programlama ve mekatronik açıdan oldukça zor görevler. Çünkü yapay zeka yaratmak gerekiyor ki en zor kısmı bu.

Enstitüden yetkililere göre CIROS pek çok mutfak eşyasını algılayabiliyor, sayacak olursak; mikrodalga fırın, musluklar, bulaşık makinesi ve buzdolabı gibi eşyaları algılayarak çevreye zekice adapte oluyor. Robotun yapay zekası Seoul Üniversitesi, Kore Üniversitesi, Sungkyukwan Üniversitesi, Sogang Üniversitesi ve Pohang Üniversitesi işbirliğiyle yapıldı. Bu nedenle, CIROS en gelişmiş Kore robot teknolojisini simgeliyor.

Robotun kafasında steroskopik kameralar ve 3D kızılötesi sensörle aynı Microsoft Kinect gibi çalışarak robotun nesneleri algılamasını sağlıyor. Ayrıca, iyi bir şekilde ses algılaması için 12 parça mikrofona sahip. CIROS 160 cm uzunluğunda ve 150 kg ağırlığında ve hareketini tekerlekleri sayesinde sağlıyor. Çevredeki nesnelere çarpmamak için bir çift laser bölgesel bulucu ve altı ultrasonik sensör kullanıyor.  Ayrıca yetenekli elleri HUBO robotundan alınarak, geliştirildi. Farklı nesneleri ve aletleri böylece kolayca tutabiliyor.

Önceki versiyonlar gibi bu versiyonda da robot meyve suyu dispenserlerinden meyve sularını alıyor ve sunuyor. Fakat bu robot aynı zamanda bulaşıkları dizip, salata doğrayabiliyor. Ayrıca araştırma merkezinde KIBO adı verilen robotta öğrencilere İngilizce dersi öğretmek için tasarlandı. Araştırma merkezi ayrıca Samsung ile iki ayaklı robotlar üzerinde de çalışıyor. Yakında işimizi kolaylaştıran pek çok robot yapılabilir.

Kaynak : http://www.gizmag.com/korea-salad-robot-robot-world-2012/24785/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu