Sorting by

×
Alternatif EnerjiİşKimyaYapay Zeka

Lityumsuz, Sodyum-İyon Pilleri Seri Üretime Geçiyor

Sodyum-iyon batarya üretiminde öncü olan Natron Energy 2021’den seri üretime geçeceğini ifade etse de, 2024’de ancak seri üretime geçebilecek. Sodyum-iyon piller sayesinde hızlı şarj olan ve lityumdan bağımsız piller üretmeyi planladığını duyurdu. Böylece elektrikli araçlar ve yapay zeka besleme sistemleri açısından yeni bir alternatif doğacak. Sodyum piller, lityum pillere göre 50 kat daha uzun ömürlü olacak.

Sodyum, Dünya’da lityumdan 500 ila 1.000 kat daha bol bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda kaynak olarak da diğer madenlerin aksine dünyaya zarar veren çıkarma işlemlerini gerektirmiyor. Sodyum ve lityum pil karşılaştırmasının ötesine geçen Natron, sodyum-iyon pillerinin tamamen alüminyum, demir ve manganez de dahil olmak üzere bol miktarda bulunan emtia malzemelerinden yapıldığını söylüyor.

Dahası, Natron’un sodyum-iyon kimyası için gerekli malzemeler, jeopolitik kesintilerden arınmış, ABD merkezli güvenilir bir yerel tedarik zinciri aracılığıyla temin edilebiliyor. Aynı şey kobalt ve nikel gibi yaygın lityum-iyon malzemeleri için söylenemez.

Sodyum-iyon teknolojisi daha güvenilir ve potansiyel olarak daha ucuz bir enerji depolama aracı olarak son yıllarda artan bir ilgi görmüştür. Enerji yoğunluğu lityum-iyonun gerisinde kalsa da, daha hızlı çevrim, daha uzun kullanım ömrü ve daha güvenli, yanıcı olmayan son kullanım gibi avantajlar, sodyum-iyonu özellikle veri merkezi ve EV şarj cihazı yedek depolaması gibi sabit kullanımlar için çekici bir alternatif haline getirmiştir.

2013 yılında kurulan Natron, bu yeni sodyum-iyon araştırma ve yenilik dalgasının öncülerinden biri olmuştur. Çoğu sodyum-iyon pil tasarımı laboratuvarla sınırlanırken, Natron küresel olarak ilk büyük üretim operasyonlarından birini başlattı. Bu hafta başında Holland, Michigan’daki üretim tesisinde düzenlenen kurdele kesme töreniyle resmi üretim başlangıcını kutlayan şirket, bunu ABD’deki ilk ticari ölçekli sodyum-iyon pil üretimi olarak nitelendiriyor.

Natron’un kurucusu ve eş CEO’su Colin Wessells etkinlikte yaptığı konuşmada, “Sodyum-iyon piller, daha yüksek güç, daha hızlı şarj, daha uzun kullanım ömrü ve tamamen güvenli ve istikrarlı bir kimya ile lityum-iyona benzersiz bir alternatif sunuyor. Ekonomimizin elektrifikasyonu yeni, yenilikçi enerji depolama çözümlerinin geliştirilmesine ve üretilmesine bağlıdır. Natron olarak, eldesi zor mineralleri veya çevresel etkileri olabilecek malzemeler kullanmadan böyle bir batarya sunmaktan gurur duyuyoruz.”

Natron, bataryalarının lityum-iyondan 10 kat daha hızlı şarj ve deşarj olduğunu, bunun da bataryaları yedek güç depolamanın iniş ve çıkışları için birincil rakip haline getirdiğini söylüyor. Ayrıca 50.000 çevrimlik(şarj) tahmini kullanım ömrü de bu kullanım durumuna yardımcı olmaktadır.

Natron’un kendisinden ağırlığa dayalı bir enerji yoğunluğu değeri görmedik, ancak Chemical & Engineering News’in 2022 tarihli bir makalesi sodyum-iyon pillerini 70 Wh/kg olarak, sodyum-iyon enerji yoğunluğu ölçeğin en altına koymuştu. Potansiyel hareketli kullanım için takip edilen sodyum iyon piller bu yoğunluğun iki katından fazlasına sahip olduğundan, bu şirketin yalnızca sabit iş planıyla uyumludur. CATL 2021’de 160 Wh/kg sodyum-iyon pil gösterdi ve elektrikli araçların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için bu yoğunluğu 200 Wh/kg’ın üzerine çıkarmayı planlıyor.

Natron’un planlarına göre Hollanda’daki tesis tam kapasite çalışarak yılda 600 megavata kadar üretim yapacak ve gelecekteki gigavat ölçekli tesisler için bir model oluşturacak. Natron’un planlarına son baktığımızdan bu yana geçen iki yıl içinde, yapay zeka çok daha fazla güce aç hale geldi, bu nedenle şirketin ilk hedefinin, hızlı döngülü pillerin önemli bir güç yönetimi aracı haline gelebileceği yapay zeka veri depolama merkezleri olması şaşırtıcı değil. İlk teslimatlara Haziran ayında başlamayı planlıyor.

Natron, gelecekte odağını diğer endüstriyel güç pazarlarına genişletmeyi planlıyor ve hedef olarak elektrikli araç hızlı şarj ve telekomünikasyon ağları olacağını belirtiyor.

Kaynak: Natron

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu