Toyota ünlü Prius hibrit arabasına güneş pilleri takarak, güneş enerjisinin limitlerini zorluyor. Daha önce de hibrit araçlara güneş pilleri takılan arabalar olsa da, Toyota bu yeni sistemle arabayı hareket halindeyken de, şarj ederek menzilin limitlerini zorlayacak.
Her ne kadar güneş arabası yarışlarında verimliliğin limitleri zorlansa da, bu araçlar bir aile arabası olmaya oldukça uzak duruyorlar.
Toyota daha önce güneş pilli bir Prius’u ilk 2012’de tanıtmıştı. Panasonic firmasıyla beraber geliştirilen bu ilk araç 180 W üreten güneş pili sayesinde günde ekstra 6,1 km gidebiliyordu.

Fakat Toyota’nın son geliştirdiği bu yeni sistem 860 W civarı bir güç üretebiliyor. Bu güneş pilleri ise Sharp firması tarafından geliştirildi ve % 34’e kadar verim sağlayarak, sadece elektrikle günlük 44,5 km daha menzil yapmanızı sağlıyor.
Daha önce üretilen model ancak park halindeyken şarj edebiliyordu ve ancak aracın navigasyon sistemleri vb. elektronik sistemlerini güç verebiliyordu. Bu yeni demo versiyonu ise araç giderken şarj ederek, menzili 56,3 km daha uzatabiliyor.
Toyota yeni aracı Japonya yollarında bu ay teste başlayarak, sürüş menzili ve yakıt verimliliği üzerine veri toplayacak. Sharp ve Japonya Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Gelişimi Organizasyonu işbirliğiyle gerçekleştirilen bu girişimle daha gelişmiş güneş enerjili araçlar ve ekstra şarj kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: https://newatlas.com/toyota-prius-solar-roof/60461/
İleriye atılmış doğru bir adım, özellikle güneş pili verimliliğinin artmasıyla gelecekte otomobillerin yakıt derdi ortadan kalkacak, umarım Toyota bu projesinden vazgeçmez!