Sorting by

×
BilgisayarElektronikTeknolojiTeknoloji Haber

Yeni 6G Teknolojisi İnternet Hızını 500 katına Çıkaracak

Halen Türkiye’de pek kullanamasak da 5G internet bağlantısı, dünyanın çoğu ülkesinde 5 yıldır standart kullanıma sunuldu. Bununla beraber, teknoloji durmak bilmiyor ve işte 6G hızında internet ufukta göründü. 5G bağlantısı maksimum 10 Gbps genişliğinde hız sağlarken, yeni 6G internet 100 Gbps hıza çıkacak. Yani 6G ile normal bir 5G telefondan 500 kat daha yüksek hızda download yapabilirsiniz.

Orta kalitede bir Netflix filminin 1,5 gb yer tuttuğu düşünülürse, 6g teknolojisi ile saniyede 8 ila 9 film indirilebilir.   

Japon telekomünikasyon şirketi NTT, Japon Operatör DOCOMO ve elektronik şirketleri NEC Fujitsu’nun yoğun geliştirme sürecinin bir ürünü olan 6G internet 100 GHz ila  300 GHz arasında yüksek bir frekansta çalışarak daha büyük veri paketleri iletebiliyor.

Menzil açısından şimdilik ancak 100 metre menzilde stabil bağlantı gerçekleştirildi.. İletişim teknolojisindeki ilerlemeler ile 6G ağı nihayetinde inşa edildiğinde, çoğu benzeri yeniliklerle farklı verici ve alıcı biçimlerine ihtiyaç duyulacaktır.

Donanımdan bahsetmişken, bu demonun çok sayıda son teknoloji ekipman gerektirdiğini belirtmek gerekir. Ancak teknoloji geliştikçe, bu ekipmanın boyutu ve maliyeti de giderek düşecektir.

6G İnternet İçin Teknolojinin Son Olanakları Kullanılıyor

Ayrıca, 5G için 10 Gbps en yüksek hızın, mükemmel koşullar altında, en güçlü ve iyi optimize edilmiş donanım kullanılarak teknik bir tavan olduğunu unutmamak önemlidir. Opensignal’a göre, 5G hızları açısından ülkenin en iyi operatörü olan ABD’deki T-Mobile’da akıllı telefonlar için ortalama 5G hızı şu anda 186,3 Mbps olarak gerçekleşiyor.

Yani, 6G gerçekten bay yüksek hızlar vaat ediyor. Araştırmacılara göre 6G, yüksek çözünürlüklü film indirmeden, otonom araçlar arasındaki iletişime kadar her şeyde faydalı olacak.

5G’de olduğu gibi, bant genişliği veya ağ kapasitesi açısından da bir sıçrama olacak: aynı anda daha fazla cihaz bağlı kalabilecek. Eğer kalabalık bir konserde ya da spor müsabakasında telefon sinyalini kaybettiyseniz, ağ tıkanıklığını anlayabilirsiniz. İşte bu problem, 6G’nin ortadan kaldırması gereken bir şeydir.

Teknoloji olarak fotoelektronik devre hibritleri kullanılabilir. Ayrıca uydular ve ihalar sayesinde internet dünyanın her yerinde ulaşılabilir olacak.

Bazı durumlarda, 6G’nin Wi-Fi’yi büyük ölçüde gereksiz hale getirdiğini görebiliriz, bu 5G ile zaten gerçekleşmeye başlamış bir şey. Evinizin veya ofisinizin ön kapısına kadar fiziksel bir kablo döşemenize gerek kalmayabilir.

Ayrıca yeni 6G bağlantısının daha az enerji tüketerek, çevreci ve sürdürülebilir bir yaklaşım sergileyeceği de belirtiliyor.

Konuya daha geniş bir açıdan bakacak olursak, web ile (ve birbirleriyle) konuşabilen daha fazla bileşen ve sensörle dolu çok daha fazla cihazın daha yüksek hızlarda çevrimiçi olduğunu düşünün. Nokia, 6G’nin 2030 yılına kadar ticari olarak kullanılabilir hale gelebileceğini tahmin ediyor.

Kaynak
ScienceAlert
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu