Sorting by

×
Bilimsel GelişmeMetalurjiÜtopyaVideobilim

Geleceği Değiştirecek 10 İnanılmaz Malzeme

Gelecekte acaba ne gibi gelişmeler olacak, hiç merak ediyor musunuz? İşte bu yazımızda gelecekteki 10 madde açıklanacak. Bunlardan belki bazılarını gördünüz veya duydunuz. Fakat, bazılarını hiç görmemiş olabilirsiniz. Bu 10 enteresan madde geleceği şimdiden inşa etmemizi sağlayacak. Aslında bu maddeler o kadar inanılmaz ki, şimdiden bile inanılmaz gözüküyorlar. Mesela;  şeffaf bir alüminyum ya  da aerojel gelecekte size normal şeyler gibi gelecektir. Bugün pek çok alanda kullandığımız alüminyum madeni 1900′ lere kadar altından bile pahalı bir madendi. Yani 1900′ lerde birine alüminyumdan yapılmış kutu kolanızı gösterseniz sizin uzaydan geldiğinizi düşünebilirdi. Yani teknoloji bilimin ivmelenmesi sayesinde inanılmaz bir hızla  gelişiyor. Neden bahsettiğimi, yazımı okuyunca anlayacaksınız.

 

 

1. Aerojel

Tuğla ve Aerojel
Tuğla ve Aerojel
Pastel-Aerojel Isı Yalıtımı
Pastel-Aerojel Isı Yalıtımı

 

Guiness Rekorlar Kitabı’nda Aerojel’in sahip olduğu 15 rekora sahip başka hiçbir madde yok. Bazen “donmuş duman” olarak  da adlandırılan aerojel alümina, kromiya, çinko oksit veya karbon gibi süperkritik olarak kurumuş sıvı jellerden yapılmaktadır. Aerojeli %99,8’ i boşluktur bu da onu yarı şeffaf gösterir. Ayrıca aerojel inanılmaz bir ısı yalıtım özelliğine sahiptir. Örneğin, aerojelden bir kalkanınız olsa , alev silahından bile korunabilirsiniz. Bu madde hem soğuğu hem sıcağı geçirmiyor. Bu maddeyle ayda sıcak bir yuva bile kurabilirsiniz. Ayrıca aerojeller iç fraktal geometrileri nedeniyle inanılmaz bir yüzey alanına sahiptir. Bir kaç santimetrekare küplük aerojel materyalinin iç yüzeyi futbol sahası kadar alan kaplayabilir. Düşük yoğunluğuna rağmen yalıtım özelliklerinden dolayı askeri zırhlarda kullanılması için çalışılıyor. Fotoğraflarda aerojelinin ısı yalıtımından dolayı pastelin erimediğini görüyorsunuz.

 

2. Karbon Nanotüpler 




nanotüpler
Nanotüpler

Karbon nanotüpler uzun karbon zincirlerinin kimyadaki en güçlü bağlanmalarla bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bunlar elması birarada tutan sp3 bağlanmalarından bile kuvvetli. Karbon nanotüplerin pek çok kayda değer özelliğinden biri de balistik elektron aktarımı  (bu da elektronik için ideal)  ve uzay asansöründe kullanılabilecek dayanıma sahip olan tek madde olması. Karbon nanotüplerin spesifik dayanımı 48,000 kN·m/kg, buna karşın yüksek karbonlu çeliğin dayanımı sadece 154 kN·m/kg. Bu da onu çeliğe göre 300 kat daha güçlü yapıyor. Böylece yüzlerce kilometre yükseklikte kuleler, binalar yapmak mümkün görünüyor.

 

3. Metamateryaller

Görünmezlik Pelerini
Görünmezlik Pelerini
Meta materyaller
Meta materyaller

Meta materyaller ise maddeye içeriğinden faklı özellikler kazandırıyor. Böylece mikrodalga görünmezlik pelerinleri yaratılabiliyor. 2 D boyutlu görünmezlik pelerinleri ve materyaller  sıra dışı optik özelliklere sahipler.  Mesela sedef gökkuşağı rengini, biyolojik kökenindeki metamateryalden alıyor.  Bazı metamateryaller negatif  refraktif  indekse sahip olduğunda, süper lensler yaratmaya yarayabilir.  Böylece ışığın dalga boyundan daha küçük şeyleri görüntülemek için kullanılabilir. Bu teknolojiye dalga boyu altı görüntüleme( subwavelength imaging) deniyor. Metamateryaller farklı dizilimli optiklerde kullanılabilir ve böylece  2D  ekran üzerinde mükemmel hologramlar rendelenebilir. Bu hologramlar 6 inçlik ekranlara sığdırılabilir, bu da uzaktan dürbünle bakıldığında hologram gibi gözükmeyebilir. Böylece uzaktaki birini kandırabilirsiniz.

 

4. Yapay Elmas

Yapay Elmas
Yapay Elmas

Kalın yapay elmas tabakalarının döşendiği CVD( Chemical Vapor Deposition) makineleri seri elmas üreten makineler için gelecek vaat ediyor . Elmas ideal bir yapı malzemesi, oldukça güçlü ve karbonca zengin. Ayrıca nerdeyse tümüyle termal açıdan iletken. Erime ve kaynama noktası en yüksek olan madde. Safsızlıkları ayarlayarak, elması istediğiniz renkte oluşturabilirsiniz. Bir jet hayal edin,  bütün hareketli parçaları elmas makinesinden çıkmış ve bu parçalar en iyi derecede birbirine oturtulmuş. İşte bu şekilde üretilen bir jet uçağı, bugünün en iyi savaş uçaklarından olan F-22’ den bile iyi olabilir.

5. Fuleren Yapıları

Fuleren
Fuleren
Fulerenler
Fulerenler

Elmaslar çok dayanıklı olabilir, fakat elmas nano çubuklar amorf (şekilsiz) fulerenler daha da dayanıklı oluyor. Amorf fulerenlerin  izotermal esneklik modülü 491 gigapaskal(GPa) , elmasınki ise sadece 442 GPa. Fulerenler elmaslardan daha güçlü olsa da üretim maliyetleri çok yüksek, bu nedenle öncelikle “elmas çağı” yaşanacak sonrasında ise fuleren çağı yaşanacak.

 

6. Amorf Metaller

Amorf Metaller
Amorf Metaller

 

Şekilsiz (Amorf)  metaller ayrıca metalik camlar olarak da adlandırılıyor, bir metalin düzensiz atomik yapısını içeriyor. Çelikten iki kat daha güçlü olabiliyor. Düzensiz yapılarından dolayı darbeleri metal kristallerine oranla daha iyi emiyor. Bu da metallerin zayıf noktalarını azaltıyor. Amorf  metaller erimiş metallerin çabucak soğutulmasıyla kristal yapısının yeniden şekillenmesine olanak sağlıyor. Amorf metaller askeriyenin gelecek nesil zırhlarının yapımında kullanılacak. Sonraki adım da zaten yapay elmaslar olacak. Amorf metallerin elektronik özelliklerinden dolayı , enerji nakil hatlarındaki verimi % 40’ a kadar arttırabilecek, bu da tonlarca fosil yakıtın emisyonunu düşürerek daha çevreci bir çözüm yaratacak.


7. Süper Alaşımlar


Süper alaşımlar yüksek sıcaklıklarda 1100 °C ‘ye kadar çalışabiliyor. İşte bu yüzden jet motorlarındaki süper sıcak türbinlerde kullanılabiliyor. Böylece daha gelişmiş ramjet ve scramjet gibi oksijen kullanan daha gelişmiş tasarımlar yapılabiliyor. Böylece hipersonik uçaklar yapılabilecek.

 

8. Köpük Metal

Köpük Metal
Köpük Metal

Metal köpükleri için gerekli olan köpük ajanı (titanyum hidrit, erimiş alüminyum) eklendikten sonra soğumaya bırakılıyor. Sonuçta % 75 ila % 95 ‘ i boşluktan oluşan çok hafif ve çok dayanıklı bir malzeme elde ediliyor. Bu özelliklerinden dolayı metal köpüğü uzay kolonilerini kurmak için bir yapı malzemesi  olarak tasarlandı. Bazı metal malzemeler o kadar hafif ki, suda yüzebiliyor. Bu da bu malzemeyi yüzen şehirler yapmakta kullanabileceğimiz anlamına geliyor.

 

9. Şeffaf Alüminyum

Şeffaf Alüminyum
Şeffaf Alüminyum

Şeffaf alüminyum çeliğe göre 3 kat daha dayanıklı, hem de şeffaf. Uygulamalar çok geniş bir alanı kapsıyor. Böylece şeffaf gökdelenler, uçaklar yapılabilir. Ayrıca şeffaf bir uzay istasyonu yapılarak, daha iyi gözlemler de yapılabilir. Belki de artık uçağın o minik camlarından bakmak zorunda olmayacağız.

10. E- tekstil

 

Şeffaflık ve E-tekstil

 

E- tekstil sayesinde bilgisayarlarımız elbiselerimiz olacak. Böylece elbiselerimizin rengini değiştirebileceğiz, birkaç hareketimizle görüşmeler yapabileceğiz . Belki de bir süreliğine görünmez olacağız.  Ya da giydiğimiz elbisede o an NASA’ dan aktarılan uzay görüntüleri yer alacak. Pek elektronik ortam işlemini belki de bu e-tekstil ürünleri sayesinde yapabileceğiz.

 

Gelecek bize imkanlar sunuyorsa neden onları kullanmayalım ?

http://www.acceleratingfuture.com/michael/blog/2008/04/ten-futuristic-materials/

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Dünyanın En Hafif Maddesi Artık Grafen Aerojel 0.16 mg/cm3 - FineDO !FineDO !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu