Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, en agresif beyin tümörlerinden biri olan glioblastomaya sahip farelerin tedavisinde radyoterapinin yanında şizofreni ilacı kullanılmasıyla hayatta kalma süresinin arttığını gözlemledi. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makalede, radyasyon ve trifluoperazin ilacı kombinasyonunun glioblastoma hücrelerini odaklanmakla kalmadığını dahası bu agresif tümörlerin tedaviye karşı gösterdiği direncin de üstesinden gelinmesinde faydalı olduğu gösteriliyor.
Maalesef, glioblastoma gibi agresif beyin tümörlerinde ortalama ömür; teşhisten itibaren 12 ila 18 ay arasında değişiyor.
Radyasyon kanser tedavileri için halen en etkili tedavilerin başında geliyor. Fakat glioblastoma gibi tümörlerde fenotip dönüşümü nedeniyle tümör hücreleri genelde radyoterapiye karşı daha dirençli hale geliyor. Fenotip dönüşümünde, tümör olmayan kök hücreleri tümör üreten hücrelere dönüşerek kanserin tekrarlamasına neden oluyor.
UCLA’daki David Geffen Tıp Fakültesi’nde Radyasyon onkolojisi profesörü ve Jonsson Kanser Merkezi üyesi araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Frank Pajonk; ”Glioblastom hastalarında radyasyon tedavisi hayatta kalma süresini arttırsa da, bu hastalıkta çok agresif tümörler olabildiğinden, tedavi etkisi çok azdır.Trifluoperazin tek başına etkili olmasa da, radyasyonla birlikte kullanıldığında çok etkili hale gelebilmektedir. En önemli özelliği ise, ilaç hücreleri radyasyona duyarlı hale getirmediğinden, glioma kök hücrelerinin direnç kazanmasını engellemektedir,” diyor.
UCLA araştırmacıları radyasyonun tetiklediği fenotip dönüşümünü engelleyen maddeleri bulmak için son teknolojiyi kullanarak, UCLA veri tabanında 83 binden fazla bileşiği tarayarak, 300’e yakın bileşik tespit etti. İşte bu bileşiklerden biri de dopamin reseptör antagonisti, trifluoperazindi.
Trifluoperazin bulunduktan sonra ortotopik tümörlerin geliştirildiği hasta farelerde test edildi. Ekip trifluoperazin ve radyoterapinin birlikte kullanımıyla, hayvanlarda beyin tümörü büyümesinin ertelendiği ve ömrün önemli derecede uzadığı görüldü.
Normalde trifluoperazin ve radyoterapi birlikte kullanılan fareler 200 gün yaşarken, kontrol grubunda sadece radyoterapi alan fareler 67,7 gün yaşayabildi.
Genelde glioblastomaya dair yapılan çalışmalarda farelerin ömrü çok az artıyordu. İnsanlarda ise bu faydalar pek gözlenmiyordu. Fakat bu yeni araştırmada ömrün neredeyse 3 kat uzadığı gösterildi. Bu da insan hastalarda tedavinin etkisini arttırarak, ömrü uzatabileceğini dair umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.
Araştırma ekibi bu yaz glioblastomalı hastalarda ilacı kullanmayı planlıyor. Umarız bu tedavi sayesinde beyin tümörlerinin büyümesi durdurabilir.
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-05-schizophrenia-drug-combined-deadly-brain.html
İleri Okuma ve Dergi Referansı:
The dopamine receptor antagonist trifluoperazine prevents phenotype conversion and improves survival in mouse models of glioblastoma, Proceedings of the National Academy of Sciences (2020). DOI: 10.1073/pnas.1920154117 , www.pnas.org/content/early/2020/04/30/1920154117
Proceedings of the National Academy of Sciences
Bir Yorum