Akışkanlar dinamiğinde kademeli kaynaşma (cascade coalescence) adı verilen bu inanılmaz olay, eğer özel bir kameranız varsa görüntülenebiliyor. Normalde baktığınızda bir damla su anında karışıyormuş ya da yok oluyormuş gibi gözükse de aslında öyle değil. Bir damla damladığında giderek kademeli kaynaşarak, en sonunda yok oluyor. İşte akışkanlar dinamiğinin gizemli dünyasına hoş geldiniz.
Damla yavaş hızda damladığında içine bir tabaka havayı hapseder, bu nedenle anında havuza karışmaz. Bu hava tabakası hızla tükenirken, yüzey gerilimi damlayı gererek, daha küçük damlalara böler. Damla suyun yüzeyinde zıpladıkça, bu damla giderek küçülerek yüzey gerilimi havuz tarafından tümüyle absorblanıncaya kadar devam eder.
Sizce de muhteşem değil mi? Videoda bu etki damlanın 4 kez zıplamasına neden oluyor. Havuzda viskozite (akmaya karşı direnç) damlalara göre oldukça yüksek olduğundan damla basamaklama etkisi gösteriyor.
MIT’ den John Bush bu damlama olayının bazen tek seferde 5 , hatta 7 kez tekrarlanabileceğini belirtiyor. Videoda bir damlanın bile damlarken ne kadar mucizevi olduğunu görebilirsiniz.
Kaynak : http://io9.com/5849356/high-speed-video-reveals-the-bizarre-physics-of-an-ordinary-water-droplet