Sorting by

×
ArkeolojiBiyolojiPaleontolojiResimlerSanatÜtopya

İnsanoğlunun En Eski Sanat Eseri 540,000 Yıllık Deniz Kabuğundaki Oymalar Olabilir

en eski sanat eseri

Endonezya Java’dan bilim insanları  540,000 ila 430,000 yıl öncesine ait midye kabuklarında oymalar keşfetti. Bu zigzag çizgilerine benzeyen oymaların gelmiş geçmiş en eski sanat eseri olabileceği belirtiliyor. Oymalarla ilgili olarak ‘M’ şeklinde bir zigzaglar olduğu belirtiliyor. Bu eski insan atalarından Homo Erectus’u işaret ettiği belirtiliyor. Buna göre Homo Erectus düşünüldüğünden daha zeki olmalı.

“Biz insanlar biraz tür merkezli davranıyoruz,bugün muhteşem olduğumuzu ve onların bize göre çok daha aptal olduğunu düşünsek de,artık bundan emin değilim. Atalarımızın kapasitesine biraz daha minnettar olmalıyız,”diyor baş araştırmacı Leiden Üniversitesi’nden Josephine Joordens.

Daha önceki en eski geometrik sanat eserleri 70 ila 100 bin yıl öncesine aitti. Fakat yeni elde edilen bulgular , bu midye kabuklarının en azından 430,000 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor.  Bunların Homo Sapiens tarafından yapılmadığı düşünülüyor. Bu oymalar ilk kez 1891’de Hollandalı paleoantropolog Eugène Dubois  tarafından topraktan çıkarıldı.

Fosillerin bulunduğu bölgede başlarda Pithecanthropus erectus adı verilen , sonradan Homo erectus adı verilen ilk örneklerde burada bulundu. Homo erectus Afrika’yı ilk terk eden bizi de içeren evrimsel ailenin ilk örnekleri olarak biliniyor.

Normalde Dubois bu oymaları çalışmalarında tarif etmemiştir. İlk olarak 7 yıl önce Avustralya Ulusal Müzesi’ndaki antropolog ve işbirlikçiler Joordens ve Steven Munro ; tarafından farkedilen bu oymalar üzerinde 21 kişilik araştırma ekibi çalıştı. Araştırmacılar aynı bir dedektif gibi fosiller üzerinde çalıştı.

İnsan Evriminin  Derinliklerine Doğru Bir  Çıkarım

Aslında bu H. Erectus ve kendimizi anlamak için derin çıkarımlar yapabileceğimiz bir hikaye diyor Smithsonian Müzesi’nden paleoantroplog Alison Brooks . Normalde insanoğlunun 100,000 ila 200,000 yıl önce, davranışsal ve anatomik olarak modernleştiği düşünülüyordu.

Son bin yıllık dönemde mağara resimleri, heykelsel nesneler görünürde tümüyle bilişsel eşsizlik olarak bizi işaret ediyordu: H. Sapiens veya “akıllı adam”. Neandertaller zengin bir sembolik kültüre sahip olduğundan, onların geçmişle bağlantılar H.erectus modern insanlar kadar evrimleşmediği tartışılır.

H.erectus yaptığı bu geometrik çizimler, insanın çarpıcı eşsizliğine ilişkin hikayeye karşı mücadele ediyor. “Modern insan davranışının sanki yıldırım hızıyla aniden değişmediğini gösteriyor. Bu nedenle bir şeylerin daha öncesinde başladığı düşünülebilir, “ diyor Joordens.

Nature(Doğa) dergisindeki araştırmada Joordens’ın grubu sanat,sembolizm ve modernlik gibi terimlerden sakınıyor. Oymacının buradaki niyetinin ne olduğunu tahmin etmek oldukça zor. Fakat bu kabuk 100.000 yıllık olsa da ve H. Sapiens fosilleri arasında bulunsa, “bunu kolaylıkla sembolik veya erken sanat olarak adlandırmak mümkün,” diyor Joordens.

 

Bu nedenle modern insanların bilişsel olarak eşsiz olduğunu yeninden düşünmek lazım, diyor Joordens. Bu bulgular önümüzdeki yıllarda tartışılacak gibi gözüküyor. “Halen her şeyi keşfetmediğimizden eminiz,” diyor Joordens.

 

Kaynak : http://www.livescience.com/48991-homo-erectus-shell-tools.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/12/141203-mussel-shell-oldest-art/

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu