Sorting by

×
Alternatif Enerjiİklim DeğişimiMakaleler

Sudan Hidrojen Elde Etmek İçin Daha Ucuz ve Verimli Katalizör Geliştirildi

Hidrojen her ne kadar geleceğin yakıtı olarak gösterilse de, hidrojenin eldesi bugün halen oldukça maliyetli ve enerji gerektiren bir proses. Eğer ucuza hidrojen elde edilebilirse, yakın bir gelecekte hidrojen yakıt hücrelerinden elektrik elde eden araçlar daha tercih edilen çevreci bir çözüm olabilir. İşte bundan yola çıkan Houston Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden insanları daha verimli bir katalizör elde etmek için molibden sülfoselenit  parçacıklarını üç boyutlu nikel diselenit köpüğün gözeneklerine yerleştirerek katalitik aktiviteyi arttırdı.

Ticari olarak mevcut olan bu nikel köpüğün,  daha fazla yüzey alanı yarattığından oldukça yüksek bir katalitik aktiviteye sahip olduğunu söylüyor  Houston Üniversitesi’nden Prof. Zhifeng Ren. ,

Nature Communications’nda yayınlanan araştırmanın baş yazarlığı yapan Prof. Zhifeng Ren dışında araştırmada Haiqing Zhou, Fang Yu, Jingying Sun, Ran He, Shuo Chen, Jiming Bao ve Zhuan Zhu (HU) ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Yufeng Huang, Robert J. Nielsen ve  William A. Goddard yer aldı.

“Fosil yakıtların aşırı tüketimi ve bunun çevre üzerindeki zararlı etkisinden kurtulmak için temiz enerjinin acil sağlanması gerekiyor.Hidrojen yenilenebilir enerji için ideal taşıyıcı, buna rağmen hidrojen üretimi oldukça verimsiz çünkü platinden daha ucuz bir katalizör yok gibi,” diyor Prof. Ren.

Platin katalizörler hidrojen üretiminde en yüksek verime sahipler. Fakat platin oldukça nadir bir metal ve pratik kullanım için çıkarmak oldukça pahalı. Araştırmacılar sudan hidrojeni ayrıştırmak için daha ucuz bir yol arıyorlar.

Bugün hidrojenin büyük kısmı metandan ve kömür gazından elde ediliyor. Tabi bu yakıtlar  her ne kadar temiz yansa karbon ayak izlerini taşıyor.

Molibden sülfoselenit ve katalizör olarak umut vaat etse de bugüne kadar kimse performansını arttırmadı. Araştırmacılar en aktif kataliz işleminin bu bileşiklerin tabakalarında gerçekleştiğini belirtiyor. Bu bileşikler LTMD yani tabakalı geçiş metali dikalkogenitleri (layered transition-metal dichalcogenides )olarak adlandırıyorlar ve substratın kenarlarını alarak daha köşeli bir bileşik yaratıyorlar.

Bu hibrit katalistler molibden sülfoselenit parçacıklarından oluşuyor ve 3-D gözenekli iletken nikel diselenit iskelete sahipler.

Belirlenen hibrit katalist için 69 milivolt dış enerji kaynağı ile cm’de 10 miliampere ulaşılabiliyor.  Araştırmacılar önceki raporlanan testlerde daha iyi performans sergileyebileceğini belirtiyor. Böyle düşük voltajla yüksek enerji çevrimi yapıyor ve hazırlanma maliyetlerini azaltıyor.

Platin katalizör sadece 32 milivolt harcasa da yeni hibrit katalizör 40 milivolt platine yakın performans sağlıyor.

Ayrıca çıkış hızı da oldukça . Katalizör sabit akımda 1000 kez dönüştürülebiliyor.

Araştırmacılar  voltajı düşürmek için çalışmalara devam ediyorlar.

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geri bildirim: Sudan Hidrojen Elde Etmek İçin Daha Ucuz ve Verimli Katalizör Geliştirildi - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Sudan Hidrojen Elde Etmek İçin Daha Ucuz ve Verimli Katalizör Geliştirildi - HaberGaraj.com
  3. Atatürk bilimi göklere çıkarırken haksızmıydı. Allahını seveyim bilimin. Emeklerine sağlık. Google 40 dilde çeviri yapan alet geliştirdi. Yeme de yanında yat. Kutlar ve başarılarının devamını umarım. Tebrikler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu