Artık çoğumuz 3D yazıcılara aşina olsak da son zamanlarda doku yazıcılar gibi canlı dokular yazabilen 3D biyo yazıcılar geliştirilmeye başlandı. Kanada’dan mühendislik öğrencileri, 3D doku yazıcısıyla yanık hastaları için deri üretebilecek bir sistem oluşturdular. PrintAlive adı verilen makine, Toronto Üniversitesi’nden mühendislik öğrencileri Arianna McAllister ve Lian Leng ve Prof. Axel Guenther, Boyang Zhang ve Dr. Marc Jeschke ‘ın işbirliği ile geliştirildi.
Normalde yanık tedavilerinde vücudun diğer bölümünden alınan sağlıklı doku, yanan bölgeye eklenerek tedavi sağlanıyor. Fakat bu 3D biyoyazıcı sayesinde vücuttan doku almak yerine büyük deri parçaları basılabilecek. Hatta öyle ki, saç folikülleri, deri bezleri ve deri hücreleri hidrojele basılarak aktarılabiliyor. Tabi esasen cihazda hastanın kendi hücreleri kullanıldığından bağışıklık sistemi tarafından doku reddi engelleniyor.
Çünkü hastanın deri hücrelerinden alınan kültür 2 hafta içinde yeterince olgunlaşarak, bir doku parçası gibi basılabiliyor. Sonuçta hücreye yara onarıcı malzeme insan cildinin özelliklerine sahip olduğundan vücuda adaptasyonu kolay oluyor.
2008’den beri geliştirilen ve 2. nesli tamamlanan prototip mikrodalga fırından biraz daha küçük bir boyuta sahip. Bu sayede gelişmekte olan bölgelerde kolaylıkla taşınabilir, yara bakımında devrim yaratabilir.
“Düşük ve orta ekonomili ülkelerin % 90’ında yanıklardan kaynaklanan ölüm ve hastalık oranı yara bakımdan dolayı oldukça yüksektir. Hastanın kendi kök hücrelerini kullanarak cildi rejenere edebilirsek, gelişmekte olan ülkelerde önemli derecede ölüm riskini düşürmek mümkündür,” diyor Jeschke..
3D yazıcı ile yazılmış deri önce fareler üzerinde denendi. Önümüzdeki yıllarda ise domuzlarda denenerek sonrasında insanlar üzerinde klinik denemelerde kullanılacak. Öncesinde James Dyson ödüllerine ismini yazdıran ekip 3500 dolar geliştirme ödülü alarak, sonrasında finalde 60,000 dolar ana ödül için yarışmaya devam ediyor.
Kaynak : Gizmag