Sorting by

×
Alternatif EnerjiKimyaMetalurjiTeknoloji Haber

Isındığında Kararak, Elektrik Üretebilen Akıllı Pencere Geliştirildi

Pencerelerden giren güneş ışığı güzel görünebilir ama sıcak yaz aylarında dayanılmaz olabiliyor. Ayrıca klimalardan dolayı, elektrik tüketiminin de artmasına neden oluyor. İşte ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan araştırmacılar,  güneş ışığıyla ısındığında otomatik olarak kararan ve aynı zamanda sıcak havalarda elektrik üretebilen güneş pilli akıllı pencere teknolojisini geliştirdi.

Kolormatik cam teknolojisi uzun süredir gözlük camlarında kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde parlak ışık altında gözlük camı kendiliğinde kararır. Geliştirilen son teknolojiler sayesinde camlar elektronik olarak renk değiştirebiliyor. Ayrıca son yıllarda şeffaf (veya yarı şeffaf) güneş panelleri de gittikçe daha verimli olmaya başladı. Böylece evlerin pencerelerinden elektrik üretilebiliyor.

Yeni yapılan araştırmada ise termokromik ve fotovoltaik teknolojileri birleştirildi. Böylece güneş ışığı camları ısıttıkça koyulaşıyor ve mekanları daha serin tutarken, camlardaki perovskit kaplama sayesinde elektrik de üretebiliyor.

Çift camın arası son teknoloji perovskit filmle kaplanıyor ve iki cam panel arasında çözücü bir buhar enjekte ediliyor. Düşük nemde, perovskit kristalleri şeffaf kalıyor ve pencerenin ışığı normal geçirmesine imkan tanıyor. Fakat belli sıcaklıklara çıkıldığında buhar perovskit kristallerinin yeniden hizalanmasına neden oluyor. İlk önce zincir, sonra yaprak ve en son küp şeklini alan kristaller ışığı farklı açılarda kırarak oda ısısının düşürülmesine yardımcı oluyor. Ayrıca camların rengi değişince, elektrik üretmeye başlıyor.

Camlar 35 and 46 °C sıcaklık arasında renk değiştirmeye başlıyor. Şeffaftan sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengiye doğru renk geçişi oluyor.İşte bu değişim sadece 7 saniye sürüyor. İlk prototiplerde bu değişim, 65.5 ila 79.4 °C arasında 3 dakikada gerçekleştiğinden geliştirilmesi gerekti.

Termokromik fotovoltaik akıllı pencereler sayesinde havalandırma maliyetleri düşerken, enerji üretmek de mümkün olacak. Araştırmacılar ilk prototiplerin 1 yıla üretilebileceğinin altını çiziyor.

Kaynak
New Atlas
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu