Sorting by

×
BilgisayarGenel

Hosting Ve Domain Nedir? Nasıl Alınır?

Hosting Nedir?

Web sitelerinin internet üzerinde barınabilmeleri için bazı alanlara ihtiyaçları vardır. Web sitelerini barındırmak ve internette yayınlamak için oluşturulan sanal alanlara “Hosting” denmektedir. Hosting sayesinde web sitesinde bulunan içerikler kesintisiz olarak internet kullanıcılarına sunulabilmektedir. Hosting hizmeti web sunucuları denilen ve donanımsal anlamda standart bilgisayarlardan çok daha üstün özelliklere sahip makinalar tarafından verilmektedir. Bu makinalar sürekli olarak çalışır ve pek çok zorlu duruma karşı korunaklıdır. Herhangi bir internet kullanıcısı bir web sitesini ziyaret ettiğinde bu makinalara yönlendirilir ve web hosting hizmeti üzerinden site içeriği buradan alır.

Hosting Nasıl Alınır?

Hosting satın almak isteyen kişilerin ilk olarak hangi web sitesi için ne türden bir web hosting servisi alacağına karar vermesi gerekmektedir. Çünkü hosting servislerinin birçok çeşidi bulunmaktadır. En sık kullanılanlardan biri olan Wordpress Hosting site altyapısı olarak Wordpress kullananlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Açık kaynaklarla oluşturulan siteler için ise yüksek uygulama uyumluluğuna sahi olan Linux Hosting tavsiye edilmektedir. Esnek ve kolay web yazılımları tasarlamak isteyenlere ve ASP ile yazılan web sitelere ise Windows Hosting önerilmektedir. Bunların haricinde şirketler için kurumsal hosting, internet trafiği yüksek web siteleri için bulut sunucu, güçlü ve hızlı bir hizmet için ise Dedicated Server tavsiye edilmektedir.

Hangi Hosting çeşidini alacağına karar verdikten sonra kişilerin paketleri değerlendirmesi gerekmektedir. Paketler içerisinde web alanına, e-posta hesap sayılarına, kontrol panellerinin kolay kullanılabilir olmasına ve transfer yapılıyorsa aylık trafik miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında tek bir hosting üzerinde birden fazla domain barındırılmak isteniyorsa buna imkan sağlayan paketler tercih edilmelidir. Teknik desteğin her daim ulaşılabilir olması, ortaya çıkabilecek ekstra maliyetlerin miktarı ve ek hizmetler de diğer dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Karar verildikten sonra şirket ve paket seçilebilir ve ödeme yapılarak hosting satın alımı tamamlanabilir. Eğer bu yazı sonrasında bu hizmeti almaya karar verdiysen tıkla ve hosting satın al , hızlı web sitesine sahip olarak sitelerini yayınla.

Domain Nedir?

Domain Türkçeye “alan adı” olarak çevrilmiştir. Anlam olarak ise; web üzerindeki rakam ve harflerin tescil edildiği isimler, olarak özetlenebilir. Google.com domaine verilebilecek en kolay örneklerden biridir. Domainlerin faaliyete geçebilmesi için ilk olarak DNS protokolü üzerinden hosting hizmetlerine bağlanması gerekmektedir. Hosting hizmetine bağlanan domainler yayınlarını IP adresleri üzerinden gerçekleştirmektedir. Her ne kadar web sitelerine IP adresi yazılarak da ulaşılabilse de bu her web sitesinin ezberini gerektireceği için pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. Domainin ulaşım kolaylığı dışında web sitesinin marka ve kimlik sahibi olmasına da yardımcı olduğu için büyük önem taşımaktadır. Web sitelerinin daha kolay ve hatırlanabilir isimlere sahip olması onların daha fazla akılda kalmasına ve kullanıcılar tarafından daha sık ziyaret edilmesine sebep olmaktadır.

Domain Nasıl Alınır?

Domain satın alma aşamasında domainlerin özelliklerine göre farklı prosedürler izlenmektedir. “.com, .net, .org…” gibi uzantılara sahip olan ve “Uluslararası domain” olarak nitelendirilen alan adlarını sahip almak isteyen kişilerin ICAAN Konsorsiyumu’na kaydı bulunan şirketlerden satın alımı gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Uluslararası domain satın almak isteyen kişilerin ilk başvuran olmak dışında herhangi bir özelliği olmasına veya belge sunmasına gerek yoktur. Türk bir hosting şirketinden domain satın almanızı önermekle beraber bu işlemler için verigom.com firmasını önermekteyiz. Verigom firması üzerinden domain sorgulama işlemi yaparak, almak istediğiniz alan adı isminin müsaitlik durumunu öğrenerek sipariş verebilir, anında alan adı kaydı gerçekleştirebilirsiniz.Başkası tarafından satın alınan domainleri satın almak isteyenlerin ise aracı şirketlerle veya domain sahibiyle iletişime geçip anlaşma yapması gerekmektedir. “.tr, .uk, .de…” gibi ülke uzantılarına sahip olan yerli domainlerin ise satın alınabilmesi için tescil işlemleri yapılması gerekmektedir. Türkiye’de “.tr” uzantısının tescil işlemlerini ODTÜ gerçekleştirmektedir. Bu tescil işlemleri esnasında çeşitli belgelere ihtiyaç duyulabilmektedir. Talep edilen belgeler yerel domain için başvuran kuruluşun türüne göre değişiklik göstermektedir.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu