Sorting by

×
BilimBiyolojiGenelHaberlerİlginç BilimNanoteknoloji

Sentetik Trombosit Yardımcıları İç Kanamayı Durdurabiliyor

Amerikalı bilimadamları içi kanamayı durdurabilen nano parçacıklar keşfettiler. Nano parçacıklar damardan direk enjekte ediliyor ve vücudun doğal pıhtılaşma prosesini etkinleştiriyor. Kazalarda ve yaralanmalarda geçen sürede iç kanama engellenerek yaralılar hastaneye kadar yaşatılabilecek.

Amerikan Kimya Topluluğu (American Chemical Society) toplantısında konuşa Erin Lavik ekibinin Cleveland Case Western Reserve Üniversitesi’nde merkezi sinir sisteminin tedavisi üzerinde çalışırken bu projeye başladığını belirtiyor. ” Hemorhajik inme üzerinde çalışırken kanamayı durdurarak inmeyi durdurabileceğimizi düşündük.” diyor.

Normalde donmuş trombosit veya biyoteknoloji türevi tekniklerle pıhtılaşma sağlanabiliyor fakat bu yöntemlerin komplikasyonları oldukça çok. Üretme ve depolama problemleri nedeniyle pahalı ve stabil değil.

Bu nedenle ekip nano parçacıkları poli etilen glikolle kaplayarak doğal pıhtılaşmayı stimüle ederek , kanamayı durdurdu. Bu şekilde bağışıklık sisteminden moleküller kurtularak, trombositleri aktive etti.

Bu basit peptitler sadece bir iki amino asit uzunluğunda ve herkesin vücudunda temelde biri bulunuyor trombositleri bağlayarak pıhtılaşmaya yardımcı olup, kanamayı durduruyor. Yaralanmış bölgeye bir kez ulaşınca pıhtıyla trombosit arasında bağ kurarak,normalde ölüme neden olabilecek kanamaları durduruyor.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde ana arterlerde olan kanamalar baz alındığında, nano parçacıklar olmadan farelerin yarısı 1 saat içinde ölürken, nano parçacıklar olduğundan farelerin % 80′ i hayatta kalıyor.Araştırmada en önemli problemin kanamanın olduğu bölgeye maddeyi ulaştırmak olduğu, halen çözülmesi gereken bazı problemler olduğu belirtiliyor.

Nano parçacıkların zehirli olmadığı ve vücuttan bir kaç gün içinde temizlendiği belirtiliyor. Araştırmanın geleceğinin parlak olduğu ve problemlerin çözülebileceği belirtiliyor.

Kaynak: http://www.rsc.org/chemistryworld/2012/08/synthetic-platelet-helpers-set-save-lives

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu