Sorting by

×
DeneyselMakalelerTıp ve Sağlık

Bol Su İçmek, Obeziteye Neden Olan Vazopresin Hormonunu Baskılıyor

Kolorado Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, günlük su alımındaki artışının obezitede oynadığı rol incelendi. Farelerde anahtar vazopresin hormonunun baskılanarak kilo vermeye yardımcı olunabileceği keşfedildi.

İnsan vücudunun yaklaşık %60’ı sudan oluştuğu için, vücudumuzdaki fonksiyonların düzgün çalışması için ona ihtiyacımız var. Yapılan çalışmalar suyun metabolizmamı stimüle ederek kilo vermeyi teşvik ettiğini, stres seviyelerini düşürdüğünü ve bilişsel performansı arttırdığını göstermişti. İşte Kolorado Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı yenide araştırmada, suyun vazopresini nasıl etkileyerek kilo kaybına katkıda bulunabileceğini inceledi.

Vazopresin insan vücudunda tansiyonun düzenlenmesinden, vücut sıcaklığının ayarlanmasına kadar birçok önemli rol oynuyor. Bazı araştırmalarda ise bebeklerde otizm biyo-işareti olarak kullanılabileceği de bulundu. Vazopresin hidrasyon seviyelerini kontrol eden temel hormonlardan biri olmakla beraber, özellikle diyabet ve obezite hastalarında yükseldiği biliniyor.

Vazopresinin yükselmesinden ilham alan araştırmada, farelerin diyabet ve obezitede vazopresin seviyelerinin neden yükseldiği araştırıldı. Ayrıca araştırmada kemirgenleri şekerli suyla da besleyen araştırmacılar, stimüle beynin daha fazla vazopresin ürettiğini keşfetti. Vazopresin sonra suyu yağ gibi depolayarak, dehidrasyona neden olarak, obeziteyi tetikliyor.

Farelerde Vazopresin Reseptörü V1b Kapatıldı

Lanaspa, bu çalışmanın vazopresinin nasıl beslenme şekerini etkileyerek, obeziteye yol açtığını sergilemesi açısından bir ilk olduğunu söylüyor. İzleyen deneylerde ekip, farelerde V1b adı verilen vazopresin reseptörünü kapattığında şekerli suya karşı aynı reaksiyonla karşılaşmadı. Ayrıca farelere şekersiz su verilerek kilo vermeleri sağlandı.

“Vazopresin reseptör V1b üzerinde çalışarak, vazopresinin obezite ve diyabeti etkilediğini bulduk. Bu reseptör bir süredir bilinse de nasıl bir fonksiyona sahip olduğu bilinmiyordu. V1b yoksunluğunda farelerin şekerin etkilerinden tümüyle korunduğunu bulduk. Ayrıca su takviyesiyle vazopresinin baskılanarak, hem obezitenin engellenebileceğini, hem de tedavi edilebileceğini gösterdik,” diyor araştırmanın baş yazarı Miguel A. Lanaspa.

Araştırmacılar yaptıkları deneylerle su terapisinin; yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek trigliserit seviyeleri gibi metabolik değerlere karşı koruyucu olabileceği gösterdi. Bu değerler kalp krizi, inme, tip 2 diyabet gibi hastalıklara neden oluyor.

Bu metabolik faktörler gerçekten insan sağlığında önemli bir rol oynasa da, bu yatmadan önce ekstra bir bardak daha su içmekle önleneceğini sanmayın. Araştırmacılar vazopresin, su ve sağlıklı bir metabolizma arasındaki ilişkinin daha fazla araştırılması gerektiğini söylüyor.

Araştırma JCI Insight dergisinde yayınlandı .

Kaynak:  University of Colorado

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. DEĞERLİ OĞUZ KARDEŞİM,ÇOK NİTELİKLİ BİR SİTE YAPMIŞSINIZ SİZİ KUTLARIM……
    LÜTFEN BENİ ARAYINIZ GÖRÜŞELİM…
    ANNNAKİLER-REPTİLİANLAR ,UFO GERÇEĞİ ?
    SEVGİLER MURAT
    ARAŞT.YAZAR-RESSAM
    YAĞLIBOYA RESİM TEKNİKLERİ ARAŞTIRMACISI
    ARSUZ-İSKENDERUN-SAMANDAĞ-ANTAKYA-GAZİANTEP KİTAP YAZARI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu