Kanadalı bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çok yağlı beslenmek bağırsaklarda mikrobiyal ortamı regüle eden bağışıklık(immün) hücrelerinin miktarını altüst ediyor. Araştırmada bu molekül miktarına bağlı olarak, zararlı bağırsak bakterilerinin artarak nasıl enflamasyon ve insülin direncine neden olduğu ortaya kondu.
İmmünoglobulin A(IgA) bağırsaktaki mukoza bezleri tarafından üretilen temel moleküldür. Yeni araştırmada IgA’nın bağırsak mikrobiyomuyla ilişkili olarak hem enflamasyon, hem de tip 2 diyabete bağlı kan şekeri seviyeleriyle ilişkili olabileceği hipotezinden yola çıkıldı.
“IgA vücudumuzda doğal olarak tarafından üretiliyor ve bağırsaklarımızda yaşayan bakterileri regüle ediyor. Potansiyel olarak tehlikeli bakterileri nötralize eden bir savunma mekanizması gibi çalışarak dengesiz beslendiğimizde ya da yağlı beslendiğimizde bağırsakları savunuyor,” diyor araştırmanın baş yazarı Helen Luck.
Farklı fare modelleriyle yapılan deneylerde yüksek yağlı beslenmenin doğrudan IgA seviyelerini düşürdüğü gösterildi. Düşük IgA seviyesi de kan şekeri seviyesini bozuyor ve sızıntılı bağırsak sendromuna yatkınlığı arttırıyor.
Bağırsak bakterilerisi ortamındaki metabolik değişiklikleri test etmek için , araştırmacılar obez IgA yoksunu farelerin bağırsak mikrobiyomunu, mikrobiyom içermeyen mikropsuz farelere yerleştirdi. Gerçekten de bu metabolik fenotip mikropsuz farelere göçerek, bağırsak mikrobiyomu değişmelerine bağlı olarak, insülin direnci ve enflamasyon gelişimine neden oldu.
İmmünoglobulin A(IgA) Seviyesini Arttırmak Çözüm Olabilir
Araştırmada bariyatrik ameliyat geçiren hastaların dışkılarında IgA seviyelerinin yükseldiği görüldü. İşte bu sonuçlar, hayvanlardan insanlara kadar beslenme ,IgA seviyesi, bağırsak ve immün sistemi ilişkisini izlemek gerektiğini gösteriyor.
Önceki araştırmada bağırsak mikrobiyomu ve bağışıklık sistemimiz arasındaki zorlayıcı etkileşimler gösterilse de , bu araştırmada ilk kez intestinal homeostasisin IgA seviyesiyle etkileşime girdiği gösterildi. Bu şu anlama geliyor; diyabet ve obezite ile savaşta IgA seviyesini arttırmanın yollarını bulmak gerekiyor.
“Eğer IgA B hücrelerini veya ürünlerinin miktarını arttırırsak, bağırsaktaki bakterilerin türünü kontrol edebiliriz. Özellikle de enflamasyon ve insülin direnciyle ilişkili olan bakterileri,” diyor araştırmanın diğer yazarı Daniel Winer.
Araştırmanın sonraki aşamasında, insan sübjelerde IgA yoksunluğuyla; obezite, bağırsak mikrobiyomu disbiyozu ve metabolik bozuklukların ilişkisine dair mekanizma araştırılacak.
Sonuç olarak, sürekli yüksek yağlı beslenme bağırsaktaki bağışıklık hücrelerinize zarar vererek, insülin direncinizi arttırarak obeziteye ve diyabete neden olabiliyor. Bu yüzden dikkat etmeliyiz.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Kaynak:
https://newatlas.com/fat-diet-immune-iga-microbiome-inflammation-obesity/61111/
bilgiler için çok teşekkür ederim… iyi çalışmalar…