ETH Zürih’den bilim insanları kanserin erken teşhisi için yapay ben teknolojisi geliştirdiler. Geliştirilen teknoloji sayesinde prostat , kolon, meme kanseri gibi sık görülen kanser tiplerinin erken teşhisi mümkün olabilir.
ETH Zürih Biyosistem Bilimi ve Mühendisliği’nden Prof. Martin Fussenegger ile çalışan bilim insanları, sentetik bir gen ağı kullanarak en çok görülen 4 kanser tipi için erken teşhis yöntemi geliştirdi. Erken uyarı sistemi tümör gelişimine bağlı olarak kandaki kalsiyum miktarındaki yükselişe tepki veriyor.
Biyoteknoloji kullanarak insan vücut hücrelerine entegre edilen genetik ağ deri altına yerleştiriliyor. Kalsiyum miktarı sınır değeri uzun süreli olarak aştığında, vücutta bronzlama pigmenti melanini tetikleyen bir sinyal yolluyor. Bu da normal gözle görebilir kahverengi bir ben oluşumuna neden oluyor. Vücutta bu yapay ben çıktıktan sonra , doktora başvurmak gerekiyor. Böyle teyit edilerek hemen gerekli tedaviye başlanabilir.
Tabi yine de bu benin çıkması hastaları psikolojik olarak tedirgin edebilir. İşte bu nedenle bu benin sadece kırmızı ışık altında görünebilir olanı da geliştirildi. Böylece sadece doktor ziyaretinde görülebilir.
Yine de bu teknolojinin de bazı sınırları var. Ekim yapılan hücrelerin ömrü ancak bir yıl oluyor. Yılda bir bu hücrelerin etkisizleştirilerek değiştirilmeleri gerekiyor.
Fare modeli ve domuz derisi üzerinde yapılan testler başarılı oldu. Ayrıca sistem sadece kalsiyum miktarında aşırı artış görüldüğünde çalıştığından oldukça fizibl görünüyor. Araştırmacıların şu an en büyük sıkıntısı ödenek bulamamaları.
İnsan denemeleri için halen oldukça uzun bir yol var bu nedenle daha çok deneme ve test yapılmalı. Geliştirilen ben şu an ancak prototip durumunda.
Kaynak :https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180418141454.htm
Araştırma Referansı :
- Aizhan Tastanova, Marc Folcher, Marius Müller, Gieri Camenisch, Aaron Ponti, Thomas Horn, Maria S. Tikhomirova, Martin Fussenegger. Synthetic biology-based cellular biomedical tattoo for detection of hypercalcemia associated with cancer. Science Translational Medicine, 2018; 10 (437): eaap8562 DOI: 10.1126/scitranslmed.aap8562
Bir Yorum