Sorting by

×
BiyolojiMakalelerTıp ve Sağlık

Bilim Adamları Aşırı Alkol Tüketimine Neden Olan Geni Buldu

Bilim adamları alkol tüketimini kontrol eden ve mutasyona uğradığında aşırı alkol tüketimine neden bir gen tespit etti. Ayrıca bu fenomenin arkasında yatan mekanizmayı da tanımladılar.
Araştırmada alkole karşı ilgisi olmayan farelere bir şişe su veya seyreltilmiş alkol verildiğinde fareler suyu tercih etti. Fakat Gabrb1 geninde genetik mutasyona uğrayan fareler sudan ziyade daha çok alkollü içecekleri tercih etti. Fareler % 85 civarında şarap sertliğinde alkollü içeceklere yöneliyorlar.

İngiltere üniversitelerinin konsorsiyumuyla yapılan çalışma Tıbbi Araştırma Kurulu’ nun fonuyla yapıldı. Newcastle Üniversitesi’ nden Hepatolog Dr. Quentin Anstee; “ Bir gendeki kod değişikliği nedeniyle alkol tüketimi gibi kompleks davranışların etkilenmesi gerçekten inanılmaz. Eğer bu gen insanlarda da benzer etkilere sahipse, alkolizm çevresel faktörlerden çok daha fazlası demek. Ayrıca gelecekte alkolizmin tedavisi için bu gelişme bize rehberlik edebilir , ” dedi.

Alkolü tercih etmeye yarayan geni tanımlamak

MRC Memeli Genetiği Ünitesi’nden ve London Kraliyet Koleji’nden takım lideri Prof. Howard Thomas , fareleri alkolü tercih etmeye iten karmaşık mutasyonları tanımladı. Bu sayede araştırmacılar Gabrb1 geninin iki tek çift baz noktası mutasyonunu taşıyan farelerin (%10 v/v etil alkol) % 85‘ inde güçlü bir şekilde bu şekilde alkolü tercih ettiğini belirledi.

Ekip gen mutasyonunu taşıyan farelerin alkol elde etmek için, normal farelerin aksine sürekli suluğun düğmesine basmaya meyilli olduğunu ve hatta uzun uzun içmeye devam ettiğini gösterdi. Fareler bir saat içinde sarhoş oluyor ve hareketlerini kontrol edemiyorlar.

Aşırı içmeye neden olan Gabrb1 geninin tek baz çiftininin mutasyonu izlendiğinde beyindeki GABAA reseptörünün önemli bir bileşeni olan beta 1 subuniti kodladığı izlendi. Bu receptör beyin aktivitelerini düzenleyen en önemli engelleyici kimyasal haberci. Araştırmacılar bu gen mutasyonunun genel GABA tetikleyicisi olmadığında bile aniden aktive ettiğini gösterdi.

Bu değişimler özellikle, beynin ödül mekanizması ve tatmin duygularının olduğu bölgede(nucleus accumbens) üzerinde güçlü bir etkiye sahip. Dr Anstee bunu şöyle açıklıyor: “Beta1 içeren reseptörün mutasyona uğraması beynin haz bölgesi ,nucleus accumbens’in elektriksel aktivitesinde anlık değişimler yaratabiliyor ve yapısını değiştiriyor.Reseptörlerden gelen elektriksel sinyaller arttıkça, fareler bizim tahmin ettiğimizden bile çok alkol içmek için çalışıyorlar. “

Prof. Howard Thomas ise, “ Önceki çalışmalardan GABA sisteminin alkol alımını kontrol ettiğini biliyoruz. Fareler üzerinde yaptığımız çalışmalar gösterdi ki; GABAA reseptörünün farelerde önemli bir etkisi var. İşte bu prosesi ilk önce farelerde sonrasında ise insanlarda deneyeceğimiz için oldukça önemli. “ diyor.
Başlangıçta MRC tarafından desteklenen 10 yıllık proje alkol tüketimine yönelik genleri bulmayı hedefliyor. Bilim adamlarının yaptığı bir diğer araştırma insanlarda da benzer bir mekanizma olduğunu gösteriyor. Bu sayede alkol bağımlılığının kesin tedavisi bulunabilir.

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131126123931.htm

Araştırma Referansı :

  1. Quentin M. Anstee, Susanne Knapp, Edward P. Maguire, Alastair M. Hosie, Philip Thomas, Martin Mortensen, Rohan Bhome, Alonso Martinez, Sophie E. Walker, Claire I. Dixon, Kush Ruparelia, Sara Montagnese, Yu-Ting Kuo, Amy Herlihy, Jimmy D. Bell, Iain Robinson, Irene Guerrini, Andrew McQuillin, Elizabeth M.C. Fisher, Mark A. Ungless, Hugh M.D. Gurling, Marsha Y. Morgan, Steve D.M. Brown, David N. Stephens, Delia Belelli, Jeremy J. Lambert, Trevor G. Smart, Howard C. Thomas. Mutations in the Gabrb1 gene promote alcohol consumption through increased tonic inhibitionNature Communications, 2013; 4 DOI:10.1038/ncomms3816
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu