Twitter, insanların düşüncelerini doğrudan paylaşabildiği bir sosyal ortam. Ayrıca Twitter bir çok toplumsal hareketinde başlamasına neden olmuştur. Pensilvanya Üniversitesi’nden araştırmacılar Twitter’ı farklı bir alanda kullanacaklar: Twitter’ın bir toplumun psikolojik göstergesi olduğu biliniyor. Buradaki verileri kullanarak kalp hastalığı oranları tahmin edilebiliyor.
Önceki, çalışmalar gösterdi ki kalp hastalığı riskine katkıda bir çok faktör var: genetik faktörler, stres, düşük gelir, sigara ve psikolojik bozukluk gibi.
Penn’den araştırmacılar Twitter’dan toplumun psikolojik atmosferini karakterize ederek kalp hastalığı riski hakkında daha fazla bilgi yakalayabilir.
Araştırmacılar; öfke, stres ve yorgunluk gibi olumsuz duyguların iade edilmesi ile kalp hastalığı riski arasında bir ilişki buldular. Öte yandan araştırmacılar, heyecan ve iyimserlik gibi olumlu duyguların daha düşük kalp hastalığı riskiyle alakalı olduğunu bulmuşlar.
Normalde kollektif olarak kalp hastalığı riski oranlarını tahmin etmek çok zor fakat Twitter’ı kullanarak bu rahat bir şekilde yapılabilir.
Çalışma, Physicological Science dergisinde yayınlanmıştır. Araştırma Johannes Eichstaedt liderliğinde gerçekleşmiştir.
Twitter kullanıcılar günlük deneyimlerini, düşüncelerini duygularını ifade eden milyonlarca twit atarlar. Bu da sosyal medyanın inanılmaz biçimde psikolojik araştırmalarda kullanılmasını sağlar. Bu veriler reel hayat gerçeklerine de bağlı olduğu için çok değerli bir halk sağlığı aracı olabilir.
Eichstaedt ; “Biz bu verileri anketler yoluyla alsaydık hem çok vakit alırdı hem de daha fazla para harcamamız gerekirdi,” diyor.
Bilim insanları dil ve duygusal durum arasındaki ilişkiyi gördükten sonra, duygusal durumlar ile fiziksel sonuçlar arasındaki ilişkiyi de göstermek istedik.
Bu çalışma içinde psikolojinin en etkili olduğu hastalıklardan biri olan kalp hastalığını seçtiler.
Kern ; ”Psikolojik durumlar koroner kalp hastalığını etkiler. Örneğin, düşmanlık ve depresyonun bireysel düzeyde kalp hastalığıyla ilgili olduğu görülmüştür. Fakat davranışsal ve sosyal psikoloji dolaylı yoldan da kalp hastalığını tetikleyebilir.
Bilim insanları kalp hastalığı riski faktörleri olan; sigara içme oranları, obezite, hipertansiyon ve egzersiz eksikliği gibi verileri ABD’den toplayarak Twitter’dan gelen sonuçları eşleştirmeye çalıştılar. Araştırmacılar ülke nüfusunun %88’ini içeren 1300 ilçeden gelen Twitter verilerini kullandılar.
Schwartz, “Kullanılan dil ve mortalite arasındaki ilişki çok şaşırtıcı,” diyor.
Yapılan bu araştırmada görüldü ki Twitter’dan sert ve küfür içerikli kelimelerin yoğunlukta geldiği bölgelerde kalp hastalığından ölüm oranı daha yüksek.
Yapılan bu araştırma, büyük bir sosyal davranış analizini de beraberinde getiriyor.
KAYNAK:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150121114913.htm
ARAŞTIRMA REFERANSI
1. C. Eichstaedt, H. A. Schwartz, M. L. Kern, G. Park, D. R. Labarthe, R. M. Merchant, S. Jha, M. Agrawal, L. A. Dziurzynski, M. Sap, C. Weeg, E. E. Larson, L. H. Ungar, M. E. P. Seligman. Psychological Language on Twitter Predicts County-Level Heart Disease Mortality. Psychological Science, 2015; DOI: 10.1177/0956797614557867
Bir Yorum