Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, İngiliz bilim insanları akciğer kanserlerinin aniden agresif formuna dönüşmeden önce 20 yıldan fazla uykuda bekleyebileceğini keşfettiler. Araştırma ekibi sigara kullanan, kullanıp bırakmış olan ve hiç sigara kullanmamış insanlardan oluşan 7 kanser hastası üzerinde çalıştı. Kansere neden olan ilk genetik mutasyonun ardından, yeni ilave mutasyonlar hastalığı tetikleyecek hale gelmeden, saptanamadan yıllar boyu sessiz ve sinsice bekleyebileceğini keşfettiler.
Bu ilerleme esnasında, tümörün ayrı bölgelerinde çok sayıda farklı genetik hatalar görülmeye başlanıyor. Bağımsız her bölge, farklı yollardan evriliyor. Bu da tümörün her bir parçasının genetik açıdan özgün olduğunu gösteriyor.
Birleşik Krallık (UK-İngiltere ) Kanser Araştırmaları Kurumu ve Rosetrees Trust tarafından birlikte finanse edilen çalışma, hastalığı daha erken teşhisi için daha iyi yöntemlerin gerekliliğine dikkat çekiyor. Çünkü hastaların üçte ikisi, tedavinin genellikle başarısız sonuçlandığı ilerlemiş formlarda teşhis ediliyor. Araştırmacılar, akciğer kanserlerinin uzun yıllar beklemede kalabildiğini göstermekle hastalığın erken teşhisini de geliştirmeyi umut ediyorlar.
Çalışmanın yazarı İngiltere Kanser Araştırmaları’nın Londra Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Charles Swanton, ‘Akciğer kanserinden kurtulma ihtimali, hedeflenen yeni tedavilerin kısıtlı etki göstermesinin de sonucu olarak oldukça düşük. Hastalığın gelişimini anlamamızın sonucu olarak , sıradaki adımı öngörme umuduyla hastalığın evrimsel kural kitabını açmış olduk.’ diyor.
Çalışma ayrıca akciğer kanseri gelişiminde sigara kullanımının önemine de işaret ediyor. Erken genetik hataların çoğu sigara nedeniyle meydana geliyor. APOBEC proteiniyle kontrol edilen tümör yeni mutasyonlar oluşturduğundan bu hataların büyüklüğü evrilen hastalığı etkilemiyor.
Çok çeşitli genetik hataların fark edilmesi, hedeflenen tedavilerin başarısının niçin sınırlı olduğunu gösterdi. Biyopsi sonucu tanımlanmış belirli bir genetik hataya hamle yapmak, tümörün yalnızca hata sonucu meydana gelen parçasına karşı etkili oluyor. Bunun dışındaki bölgeler ise hayatına devam ediyor ve kontrolü ele alıyor.
Her yıl 40 binden fazla insana akciğer kanseri tanısı konuyor. Hastalığa karşı bazı pozitif adımlar atılmasına rağmen teşhisin ardından 5 yıl hayatta kalma oranının yüzde 10’dan az olması, kanser araştırmaları için Akciğer kanserinin en büyük problem olarak kalmasının nedeni.
Bu araştırmanın üzerine çalışmalara devam etmek, son dönemde kurulmuş İngiltere Kanser Araştırmaları – Akciğer Kanseri Merkezi’nin öncelikli hedefi olucak. Prof.Swanton’un yönetici olarak katıldığı bu merkez, İngiltere Kanser Araştırmaları’nın akciğer kanserini yenmek için her alandan meşhur bilim insanını ve klinisyeni bir araya getirerek yaratıcı ve yenilikçi akciğer kanseri araştırmalarını hızlandıran bir ortam haline geldi.
İngiltere Kanser Araştırmaları başkanı Prof. Nic Jones, ‘Bu büyüleyici araştırma akciğer kanserini sadece bir evrimsel yolak oluştuğu anda tespit edebilecek daha iyi yöntemler bulmamızın gerekliliğini göstermiş oldu. Eğer hastalığın başlangıcında önünü alırsak ve farklı evrimsel rotalara yönelmeden tedavi edersek, hastalarımızın kurtulması için önemli bir fark yaratmış oluruz. ‘ diyor ve ekliyor: ”Bu işin üzerine İngiltere Kanser Araştırmaları Kurumu, hastalığın zamanla evrimini ve tam olarak nasıl mutasyona uğradığını, adapte olduğunu ve tedaviye direnç kazandığını bulmak için, yüzlerce akciğer kanseri üzerinde çalışılacak TRACERx adlı yeni bir çalışma finanse etti.”