Oxford Üniversitesi Big Data Enstitüsü’ndan bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, Hollanda’da HIV virüsünün daha güçlü bir varyantı tespit edildi. Science dergisinde yayınlanan araştırmada, yeni HIV varyantı VB’nin daha yüksek viral yüke sahip olduğu ve hastalığının ilerlemesini hızlandırdığı ortaya kondu.
Aslen 20 yıl önce ortaya çıkan bu varyant(VB- virulent subtype B) virüslerin giderek zayıflamadığını gösteren nitelikte bulgular sergiliyor.
2014’de Avrupa’da başlatılan BEEHIVE adı verilen HIV evrimi ve epidemiyolojisini inceleyen proje kapsamında yapılan yeni keşifte, 17 hastada eşsiz HIV varyantı bulundu. Sonrasında Hollanda’da analiz edilen 6700’den fazla HIV vakasında 92 kişinin daha bu özel varyantı içerdiği bulundu.
VB varyantı adı verilen bu varyantın genel HIV B alttür varyantına göre 3,5 ila 5,5 kat daha yüksek viral yüke sahip olduğu bulundu. Yeni VB varyantı diğer bir özelliğiyse, CD4 immün hücreleri içinde daha hızlı bölündüğünden, immün sistemine daha hızlı zarar verdiğinden AIDS’in daha hızlı oluşmasına neden oluyor.
Yeni HIV Varyantı Yaşlılarda Daha Hızlı İlerliyor
“Normalde tedavi olmadan 30-39 yaş arası erkeklerden, non-VB virüste HIV gelişimi 36 ay sürerken, yeni varyant VB’de 9 ay sürüyor. Hatta daha yaşlılarda daha da hızlı oluyor ve kişiler arasında fark edilebilir bir değişim olduğu belirtiliyor,” diyor araştırmada.
VB varyantı genom izleri sürüldüğünde, varyantın 1990larda çıktığı ve Hollanda’daki vakaların 2008 gibi pik yaptığı ve sonra azaldığı gözlendi.
Evrimsel biyolog Joel Wertheim, bu yeni varyantın virüslerin kendi kendine giderek daha az kuvvetli olamayacağını açıklıyor; “Virülans evrimi, patojenin konağı hasta etme, öldürme veya sağlığını bozmasının enfeksiyon ve bulaşma biyolojisine bağlı olduğunu söylüyor. Daha kuvvetli bir virüsün konağı öldürme olasılığından dolayı, daha az bulaşıcı olacak ve buda bulaşma fırsatını düşürecektir. Ancak bulaşıcılık ve bulaşıcılık özünde bağlantılı olabilir, bu nedenle bulaşıcılığı sürdürmek veya artırmak için bir virüs öldürücü olmalıdır,” diyor.
Yani HIV açısından, örneğin, virülans ve bulaşma ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Birine HIV bulaştığında, ilk viral yük, yıllarca sürebilen kronik bir enfeksiyona yol açan bir noktada dengelenir. Bu ilk yük, ayar noktası viral yükü olarak adlandırılır. Bu ayar noktası viral yükü ne kadar yüksek olursa, durum AIDS’e o kadar hızlı ilerleyecek ve bu süre zarfında bir kişi daha bulaşıcı olacaktır. Bu, HIV virüsünün daha az öldürücü hale gelmek için evrimleşme olasılığının düşük olduğu anlamına gelir.
SARS-CoV-2’ye bakan Wertheim, virüsün daha az şiddetli hastalığa neden olacak şekilde evrimleşmesinin kesinlikle mümkün olduğunu söylüyor, ancak bu sonuç önceden belirlenmiş olmaktan çok uzak”. Bu yeni koronavirüsün izlediği yön, bulaşma ve virülansı nasıl dengelediğine bağlı olduğunu söylüyor.
Araştırma Science dergisinde yayınlandı.
Kaynak: University of Oxford
Bir Yorum