Sorting by

×
GenetikTıp ve SağlıkÜtopya

İngiliz Araştırmacılar İnsan Embriyosundaki Genleri Değiştirme İzni Aldı

cas9

İngiliz yetkili makamları, Gelişim Biyoloğu KathyNiakan’a, CRISPR/Cas9 genetik düzenleme tekniğini kullanarak, insan embriyoları üzerinde değişiklik yapma izni verdi. Londra’daki Francis Crick Enstitüsünde çalışan Niakan, CRISPR/Cas9 tekniğini, insan embriyo gelişiminin ilk günleri sırasında anahtar rol oynayan bazı genlerin işlevini araştırmak amacıyla bu izne başvurmuştu.

İngiltere’de insan embriyo, yumurta ve spermi üzerinde çalışma yapılabilmesi için ruhsat veren makam olan, İnsan Döllenme ve Embriyoloji Kurumu (Human FertilisationandEmbryologyAuthority -HFEA). Niakan’ın başvurusunu 14 Ocak 2016’daki HFEA Ruhsat Kurulu toplantısında kabul etti.  Bu toplantının tutanaklarına göre: “Kurul tarafından, CRISPR/Cas9’un teklif edilen kullanımının başarıyı artırmakbakımından potansiyel teşkil ettiği, ve kullanılan embriyolardan gen fonksiyonu hakkında araştırma verisi elde etmekiçin geçerli bir teknik yaklaşım olduğu düşünülmüştür.”

Embriyo genomları üzerinde değişiklikler yapma konusundaki hiddetli tartışmalar yıllardır sürmektedir. Muhaliflere göre Nikan’ınkine benzer araştırmalar ‘özel tasarlanmış bebekler’e hatta soy ıslahına doğru atılmış ilk adımdır.

Ancak pek çok bilim insanı,HFEA’nın kararını sıcak karşılamaktadır. King’sCollegeLondon’da doğumve jinekoloji emeritus profesörü Peter Braude, Londra’daki Science Media Centre tarafından dağıtılan bir açıklamada şöyle konuşmuştur: “HFEA’nin bu önemli projeyi onaylama konusundasağduyulu davranmış olduğunu duyduğuma çok memnun oldum. Genom düzenleme araçları erken embriyoda meydana gelen hücre dağılımının temel genetik mekanizmaları hakkında daha geniş bilgiler ele etmemizi sağlayacaktır.Bu mekanizmalar sağlıklı gelişim ve tutunmanın sağlanması için büyük önem taşır, ve aksamaları düşüklere sebep olabilir. Sonuçları ilgiyle bekliyor olacağım.”

Kaynak: Sciencemag

Daha Fazla Göster

Özge Özkaya

Moleküler Genetik alanında altı yıl araştırmacı olarak çalıştıktan sonra asıl ilgimi çeken şeyin bilim iletişimi olduğunu farkettim. Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki gelişmelerle ilgili yazılar yazıyor ve başka kaynaklar için yazdığım yazıları Gerçek Bilim okuyucuları için Türkçe’ye çeviriyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu