Sorting by

×
KimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Eşyalara Sinen Sigara Dumanı DNA Hasarına Neden Oluyor

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ ndan bilim insanları, sigara içtikten sonra eşyalara sinen sigara dumanındaki zehirli kimyasalların hücrelerde DNA hasarına neden olduğunu keşfetti. Şimdiye kadar bu konuda yapılan ilk ciddi araştırma olma özelliği taşıyan araştırma sigaranın zararını bir kez daha açığa çıkardı.

Ayrıca araştırmada, sigara dumanının kalıcı etkilerine sürekli maruz kalmanın, akut maruziyetten daha kötü sonuçlar doğurduğu bulundu.  Zaman içinde eşyalara sinen sigara dumanının daha zararlı olduğu ve numunelerde daha fazla DNA hasarına neden olduğu gözlendi.

“Bu araştırma eşyalara sinen sigara dumanının mutajenik olduğunu gösteren ilk çalışma. Tütüne özgü nitröz aminler bu kimyasal bileşikler içinde en kanserojen olanları. Bunlar özellikle halı ve elbiselerin yüzeylerine tutunduğundan özellikle çocuklar için büyük bir tehlike,” diyor Lara Gundel Berkeley laboratuarı bilim insanlarından.

Araştırmada kalıcı dumanın insan hücrelerinde DNA hasarına yol açtığı belirtiliyor.

Baş araştırmacı biyokimyager Bo Hang disiplinler arası bir grupla çalışıyor. Bu grupta Berkeley Laboratuvarı Çevresel Enerji Teknolojisi Bölümü’ nden kimyager

Gundel , Hugo Destaillats ve Muhammet Süleyman ve San Francisco UC, UCLA Medikal Merkezi ve Teksas Üniversitesi’ den bilim adamları yer alıyor.

 

Bilim adamları iki analiz in vitro yöntem kullandı. Comet ve uzun amplikon-qPCR yöntemi sayesinde  sigara dumanından doğan DNA dizini bozulması ve oksidatif DNA hasarı gözlendi. DNA’ nın zarar görmesi gen mutasyonuna neden oluyor. Genotoksisitenin pek çok hastalığa neden olduğu ve aktif ve pasif içicilerde oluşan pek çok kanser türüne neden mekanizmayla alakalı.

Normalde pasif içicilik dışında mobilyalara, elbiselere ve ortama sinen sigara dumanını oldukça az miktarda olduğundan toksisite pek anlaşılamamıştı. Fakat bu testler sayesinde sigara dumanının genotoksisitesi onaylandı.

 

Bu araştırma Kaliforniya Sigaranın Etkileri Konsorsiyumu tarafından yayınlanan ilk büyük araştırma . Daha önce de Gundel ,Muhammet ve Hugo tarafından yapılan araştırma sonuçları ilk olarak Kaliforniya Konsorsiyumu tarafından 2010’ da yayınlanmıştı. Araştırma programı Eyalet sigara vergileri tarafından destekleniyor. Yani sigara araştırması sigara içen Amerikan vatandaşlarının vergileriyle yapılıyor.

 

2010’ daki araştırmada Berkley Laboratuvarı’ nda nikotin kalıntısının ozon (O3) ve nitröz asitle (genel iç mekan kirleticileri) reaksiyona girerek zehirli ajanları oluşturduğu gözlenmişti.Nikotin nitröz asitle reaksiyona girdiğinde kanserojen nitrözaminlere dönüşerek (NNA,NNK ve NNN) tehlikeyi arttırıyor. Ayrıca nikotin ozonla reaksiyona girerek, çok küçücük parçacıklar halinde dokulardan sızabiliyor.

“Thirdhand smoke “ adı verilen pasif içiciliğin en hafif olan bu türünde ise duman mekanlara sinerek giderek daha zehirli bir hale geliyor. Araştırmalar ortama sinen sigara dumanının yok edilmesinin olağan üstü derecede zor olduğunu gösteriyor.

Yapılan incelemeler sonucunda, sigara tiryakisi biri bir daireyi terk ettikten 2 ay sonra bile yüzeylerde ve tozun içinde halen sigara dumanı kalıntısına rastlandığı tespit edildi. Genel temizlik metotları ;  süpürme, silme ve havalandırma ile halen yüzeyde etkin nikotin miktarının düştüğü kanıtlanmadı. Ortamdaki nikotini atmanın şimdilik tek yolunun badana yapmak ve halı gibi eşyaları atmak olduğu belirtiliyor.

XBD201306-03122.TIF

Yeni yapılan araştırma eşyalara sinen nikotinin zamanlar daha zararlı olduğunu gösteriyor. Testler için duman odalarında kağıt striplere duman maruziyeti sağlandı. Akut  numuneler için bir duman odasında  yaklaşık 20 dakikada 5 sigara yakıldı.  Kronik numuneler içinse 196 gün için 258 saatlik sigara dumanı maruziyeti sağlandı. Bu zaman boyunda oda 35 saat boyunca havalandırıldı.

 

Bilim adamları kronik numunelerde akut numunelere göre % 50’ den fazla maddeye rastladı. Ayrıca kronik numunelerde daha yüksek DNA hasarı gözlendi. Bu da sigara dumanı sinen yüzeylerin kümülatif bir etkiyle zaman içinde daha toksik olduğunu gösterdi.

 

Sonuç olarak bir eşyalara sinen sigara dumanının ortamda kaldıkça daha zehirli olduğu söylenebilir.

 

Kaynak :  http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130620132459.htm

Araştırma Referansı : 

  1. B. Hang, A. H. Sarker, C. Havel, S. Saha, T. K. Hazra, S. Schick, P. Jacob, V. K. Rehan, A. Chenna, D. Sharan, M. Sleiman, H. Destaillats, L. A. Gundel. Thirdhand smoke causes DNA damage in human cellsMutagenesis, 2013; 28 (4): 381 DOI: 10.1093/mutage/get013
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu