Bilimsel açıdan mayalar ile aramızda pek çok benzerlik olduğunu biliyor muydunuz? İşten çıktınız. Yorgunsunuz belli. Evinize lanet olası trafik çilesini de çekerek ulaştınız. Kapıda anahtarlarınızı yorgunluktan birbirine karıştırdınız. Doğru anahtarı zorda olsa bulup kapıyı açtınız ve evinize girdiniz. “Biran önce koltuğuma uzanıp televizyonumu seyredeyim,” diye düşünürken burnunuza gelen kokulardan dolayı mutfağa koştunuz. Mutfak tezgahının üzerinde size bakan güzel poğaçalar… Alıp bir tanesini yemeye başlıyorsunuz. Yiyin yiyin ne güzel…
Her evin mutfağının vazgeçilmezi ve pastaların, böreklerin başrol oyuncusu olan: MAYA
Binlerce Ortak Gen
Mayalarla çok eskilere dayanan bir mazimiz var. 1 milyar öncesine dayanan. 1 milyar yıl önce ortak atadan ayrılan mayalarda insanlarda bulunan binlerce ortak gen bulunuyor. Hatta ve hatta tek hücreli mayalar yaşamlarını nakledilen insan genomuyla sürdürebiliyorlar.
Texas Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaptıkları analizler sonucunda; maya ve insanlardaki ortak yüzlerce genden yaklaşık 414 tanesinin mayanın hayatta kalması için gerekli olduğunu belirlemişler. Bu genlerden yarısı (%47) insanlarla takas edilebilir. Ekip takas edilen genlerle mayaların yaşayabildiğini de görmüşler.
Daha 1000’den Fazla Gen Ortak Olabilir
Yapılan analizler sonucunda araştırmacılar, insanlarla mayalar arasında takas edilebilecek daha 1000’den fazla gen olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, maya ve insan proteinlerinin aminoasit dizileri %32 oranında birbirleriyle örtüşüyor.
Yapılan bu keşif, sağlık alanında birçok yeni yöntem ve gelişmeye de yol açacak. Mesela genlerinde mutasyon sonucu bozukluk olan insanlara maya hücrelerinden yeni ve bozulmamış genler eklenebilecek. Ya da mutant insan genleri mayalara eklenerek, ilgili ilaç denemeleri bu mayalar üzerinden yapılabilecek.
Kaynak :http://news.utexas.edu/2015/05/21/partly-human-yeast-show-a-common-ancestor-s-lasting-legacy
Bir Yorum