Sorting by

×
BilgisayarBiyolojiDoğa ve ÇevreElektronikMetalurjiMühendislikTeknoloji Haber

Süper Hızlı Bilgisayar Üretimi İçin Bakteriyofaj Kullanıldı

MIT ve Singapur Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları virüs (bakteriyofaj) kullanarak, biyolojik kalıplama tekniğiyle daha iyi bir bellek  tipi tasarladılar. Bu teknik sayesinde bilgisayar hızı ve veriminde inanılmaz gelişimler yaşanabilir.

Araştırma 20 Kasım 2018, ACS Applied Nano Materials dergisinde yayınlandı.

Çalışmadadaha hızlı bilgisayarlara ulaşmak için RAM(rastgele erişelebilir bellek) çiplerinde bilgi transferi ve bilgi depolama arasında yaşanan milisaniyelik gecikmelerin azaltılması için anahtar faktör açıklanıyor. Ramler hızlı ve kısa güç süreli hafızaya sahiptir yani daha çok güç ister, fakat hardiskler daha yavaş ve kalıcıdır.

İşte burada faz değişim belleği önem kazanıyor. Faz değişim belleği RAM kadar hızlıdır ve hard disklerden bile daha çok hafızaya sahiptir. Bu bellek teknolojisi, amorf ve kristal fazları arasında tersine çevrilebilir bir malzeme kullanıyor. Buna rağmen , bu çalışmaya kadar bunların kullanımının önünde önemli kısıtlamalar mevcuttu.

Örneğin galyum antimonit gibi bir malzeme sayesinde daha iyi bir faz değişim belleği yapılabilir. Fakat böyle bir madde kullanıldığında güç tüketimi artıyor ve 620 Kelvin civarında ayrılma sürecine giriyor.Bundan dolayı böyle bir maddeyi devrelere entegre etmek zor, çünkü tipik üretim sürecinde 670 kelvin civarında ayrılabilir.

“Araştırma ekibimiz bu teknolojinin önündeki bu büyük engeli aşmak için küçük bir tel teknolojisi kullandı,” diyor Doç. Dr. Desmond Loke.

Normaldebu ufak telleri üretmek için 720 K sıcaklığa erişiliyor, bu ikili malzemenin ayrımına neden oluyor. İlk kez bu araştırmada M13 bakteriyofajı(virüs) kullanarak germanyum-kalay oksit kabloların üretimi ve bellek yapımı gerçekleştirildi.

“Bu sayede milisaniyelik depolama gereksinimi ve dolayısıyla modernbilgisayarlardaki transfer gecikmesi engellendi,” diyor Desmond K. Loke.

Yarının yıldırım gibi hızlı bilgisayarlarına belki de bir adım daha yaklaştık.

Araştırma Referansı:

  1. Desmond K. Loke, Griffin J. Clausen, Jacqueline F. Ohmura, Tow-Chong Chong, Angela M. Belcher.  Alloy for Nanowire-Like Phase-Change Materials and MemoryACS Applied Nano Materials, 2018; DOI: 10.1021/acsanm.8b01508

Biological-Templating of a Segregating Binary

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181205093731.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Verdiğiniz bilgiler ve emekleriniz için tüm çalışanlarınıza çok teşekkür ederim. Acaba Türkiye’deki tüm bilim siteleri 1 dev sitede toplansa nasıl olurdu düşünmeden edemiyorum, belki ülkenin çeşitli yerlerinde şubeleriniz olur, daha organize olabilirdiniz. Bu arada yazarların instagram hesabı da olsa ordan iletişime geçsek hatta ilerde memleketine gelsek bir yemek ısmarlasak sizlere, bu da güzel olabilirdi. sevgi ve saygılarımı sunuyor , başarılar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu