Sorting by

×
Alternatif EnerjiBilimsel GelişmeDeneyselİklim DeğişimiKimyaMakalelerTeknoloji

Yeni Sodyum Pil Teknolojisi Enerji Depolama Maliyetlerini Düşürebilir

Sydney Üniversitesi Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği bölümünden bilim insanları, deniz suyundan kolayca elde edilebilir ve yüksek kapasiteli sodyum sülfür batarya üretti. Lityum iyon pillerden daha ucuza mal edilen yeni pillerin enerji kapasitesi de lityuma göre 4 kat fazla enerji depolama kapasitesine sahip olacak.

Üniversitenin Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Okulu’ndan Dr. Shenlong Zhao liderliğinde geliştirilen sodyum-sülfür pil, lityuma göre daha az toksik ve deniz suyundan işlenen bir tür eriyik tuz formunda yer alıyor.

Sodyum sülfür(Na-S) piller 50 yıldan fazladır mevcut olsa da düşük enerji kapasiteleri ve kısa döngü ömürleri nedeniyle kısıtlı kullanıma sahiptiler.

Basit bir piroliz prosesi ve karbon temelli elektrotlar sayesinde, sülfürün reaktivitesi ve sodyum-sülfür tersinir reaksiyonları geliştirilerek, pil süper yüksek kapasiteye ve ultra uzun ömre kavuştu.

Ayrıca Dr. Zhao Na-S bataryayı büyük enerji depolama sistemleri santraller için tasarladı. Bu sayede operasyonel maliyetler düşürülebilecek.

Temiz Enerji Konseyi’ne göre, 2021’de Avustralya’nın elektriğinin yüzde 32,5’i temiz enerji kaynaklarından geldi ve sektör giderek büyüyor. Evlerde enerji depolamada büyüyor. Yakın tarihli bir rapora göre, 2021’de 33.000 pil montajıyla rekor kırıldı.

“Sodyum pilimiz, dört kat daha fazla depolama kapasitesi sağlarken maliyetleri önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip. İşte bu uzun vadede maliyetleri düşürmesine rağmen, giriş için çeşitli mali engellere sahip olan yenilenebilir enerji gelişimi için önemli bir atılımdır,” diyor baş araştırmacı Dr. Zhao.

Güneş olmadığında ya da rüzgar esmediğinde depolanan enerji kullanılarak, enerji ihtiyacı kolaylıkla sağlanabilir. Avustralya’da daha öncesinde de Tesla dev bir enerji depolama santrali kurmuştu.

 Laboratuvar ölçeğindeki piller (cion piller), Sidney Üniversitesi Kimya Mühendisliği Tesisi’nde başarıyla üretildi ve test edildi. Araştırmacılar şimdi yakın zamanda üretilmiş Ah-seviyesindeki torba hücrelerini iyileştirmeyi ve ticarileştirmeyi planlıyorlar.

Makale Advanced Material dergisinde yayınlandı. Araştırmaya Sidney Üniversitesi, Wollongoning Üniversitesi, Chonqing Üniversitesi, Adelaide Üniversitesi, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar katıldı.

Araştırma Referansı: Bin‐Wei Zhang et al, Atomically Dispersed Dual‐Site Cathode with a Record High Sulfur Mass Loading for High‐Performance Room‐Temperature Sodium–Sulfur Batteries, Advanced Materials (2022). DOI: 10.1002/adma.202206828

Kaynak:https://techxplore.com/news/2022-12-battery-technology-potential-significantly-energy.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu