Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’ nden bilim adamları insan kök hücrelerini kullanarak, sıçanlarda akut omurilik zedelenmesini( spinal cord injury-SCI) tedavi etmeyi başardılar. İnsan kök hücrelerinin tek enjeksiyonu ile nöronal rejenerasyon ve fonksiyon gelişimi sağlandı.
Bulgular 28 Mayıs 2013’ de Stem Cell Research & Therapy online dergisinde yayınlandı.
Anestezi Bölümü’ nden Prof. Dr. Martin Marsala ve meslektaşları insan cenin omuriliğinden elde edilen kök hücreler, zarar görmüş sıçan omuriliğine enjekte edilerek tedavi etmeye çalıştı. Böylece düşük kas spastisitesi nedeniyle enjekte edilen kök hücreler sağlam kalan hücrelerle bağlantı kurdu. “ Başlıca yürüme testlerinde ayakların kontrolünde gelişme ve kas spastisinde baskılama görüldü, “ diyor Marsala. Spastisite kas kasılmasında dengesizlik ve kontrolsüz spazmalara neden olan , omurilik travmalarında görülen yaralanma komplikasyonudur.
Bilim adamlarına göre, insan kök hücreleri yaralı bölgeye hızla hücum ederek onarıma başladı.
“ Bütün kök hücre yaptığımız hayvanlarda; ekilen insan nöronlarında olgunlaşma görüldü. Her hangi bir hücre tedavisi yapılan spinal yaraların çevresinde önemli biçimde keseler veya boşluklar oluşabilir ya da oluşmayabilir.Yaralanma nedeniyle oluşan oyuklar kök hücrelerle tümüyle onarılıyor, “ diyor Marsala.
Sıçanlara omurilik incinmesinden üç gün sonra bağışıklık sistemi baskılanarak, kök hücreler ekildi. Bu konuda olabilecek nörolojik yararın zamanlamayla ilişkisini saptamak için halen zamana ihtiyaç var. Prof. Dr. Marsala’ ya göre ekilen kök hücreler iki şekilde çalışıyor gözüküyor; ya mevcut konak nöronları stimüle ediyorlar ya da kısmen fonksiyon kaybı olan nöronlarla değişiyor.
“ Nakledilen kök hücreler farklı büyüme faktörleriyle zengin bir kaynak oluşturarak, nöro koruyucu bir etki yaratarak, konak nöronlardan sinir hücrelerinin filizlenerek yayılmasını sağlıyorlar. Ayrıca biz ekilen nöronların konak nöronlar arasındaki bağlantıları geliştirerek, zedelenmenin aşağısında ve yukarısında motor ve sensori olarak proseslere katıldığını gözledik,” diyor Prof. Dr. Masala.
Bilim adamları geçenlerde, kronik omurga incinmelerinde 1. Faz insan denemelerinde insan embriyonik kök hücrelerinini uyguladılar. Marsala, asıl amaçlarının insanlardan alınan pluripotent kök hücrelerden, herhangi bir hücreye dönüşebilen nöral öncül kök hücreler geliştirmek olduğunu söylüyor. Böylece bağışıklık sistemini baskılamak gerekmeyecek.
Halen onay aşamasında olan yöntem, sonraki aşamada bir- iki yıl önce torsik omurilik zedelenmesi yaşayan hastalarda (T1-T12 omurgasında) test edilecek. Böylece belki de ilerde omurilik zedelenmesine bağlı hastalıklar, tedavi edilebilecek.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130527231843.htm
Araştırma referansı :
Sebastiaan van Gorp, Marjolein Leerink, Osamu Kakinohana, Oleksandr Platoshyn, Camila Santucci, Jan Galik, Elbert A Joosten, Marian Hruska-Plochan, Danielle Goldberg, Silvia Marsala, Karl Johe, Joseph D Ciacci, Martin Marsala. Amelioration of motor/sensory dysfunction and spasticity in a rat model of acute lumbar spinal cord injury by human neural stem cell transplantation. Stem Cell Research & Therapy, 2013; 4 (5): 57 DOI: 10.1186/scrt209