Sorting by

×
BiyolojiDeneyselMakalelerTıp ve Sağlık

Alzheimer İçin Geliştirilen Bir İlacın Tesadüfen Yaşlanmayı Geciktirdiği Bulundu

alzheimer ve antiaging

Salk Enstitüsü’nden araştırmacılar, Alzheimer tedavisi için geliştirdikleri bir ilacın, yaşlanmayı geciktirici(anti-aging) etkiler gösterdiğini keşfetti. Salk ekibinin geliştirdiği J147 Alzheimer ilacı adayının, Alzheimer tedavisine ek olarak damarlarda kan akışını sağlıklı hale getirerek ,fizyolojik özellikleri iyileştirdiği gözlemlendi. J 147 ile tedavi edilen farelerde hafıza ve bilişsel faaliyetlerde iyileşme olduğu belirtildi.

Aging(yaşlanma) dergisinde yayınlanan bulgular bilim çevreleriyle paylaşıldı.

Başlangıçta ilacın gücünü test etmek için Alzheimer vakalarıyla % 99 uyum gösteren hayvan modeli kullandık. Fakat ilacı bu tarzda bir anti-aging etkisi göstereceği beklemiyorduk. J 147 ilacı sayesinde yaşlı fareler aynı genç fareler gibi gözükmeye, fizyolojik parametreler sergilemeye başladı,” diyor Salk Hücre Nörobiyolojisi Laboratuvarı’ndan Prof. David Schubert.

2130-Antonio-Currais_Dave-Schubert_IMG_4185-2e

Alzheimer hastalığı gittikçe ilerleyen bir hastalık, ve ABD’deki üçüncü ölüm nedeni . NIH’a göre ,özellikle yaşlılarda demansın (bunama) en büyük nedenlerinden biri.

“ Son 20 yılda geliştirilen ilaçların çoğu beyindeki amiloid plaka birikimlerini hedef alsa da , klinik açıdan hiçbirinin etkisin kanıtlamadı,” diyor araştırmanın aynı zamanda baş yazarı olan Prof. Schubert. Sadece birkaç yıl önce Schubert ve meslektaşları hastalığın tedavisinde farklı bir bakış açısı izlediler. Amiloid plakalar yerine , hastalıktaki asıl faktör yaşlanma ele alındı. Hücre tabanlı görüntülemeler kullanarak yaşlanmaya bağlı beyin toksinleri ele alınarak J147 sentezlendi.

Ekip öncesinde J147’nin hafıza kaybını durdurduğunu hatta geriye çevirdiğini bilinen kalıtsal bir fare modelinde buldular. Her şeye rağmen bu form ancak Alzheimer hastalıklarının % 1’ini temsil ediyor. Tabi ki burada en önemli faktör yaşlanma. Ekip sonrasında ilacı insanlar yaşlanma modeline çok benzeyen, hızla yaşlanarak bunayan bir fare türünde denedi.

Son çalışmada beynin tüm genlerin ifade eden bir sette , beyin metabolizmasındaki 500 küçük molekülün yer aldığı ve hızla yaşlanan üç fare grubunda test etti. Birinci sette genç fareler, ikinci sette yaşlı fareler ve üçüncü sette J147 verilen fareler yer aldı.

J147 verilen fare hafıza ve bilişsel testlerde ve de motor hareketlerde daha iyi ve stabil davranışlar sergiledi. J147 verilen farelerde Alzheimer’a ilişkin çok az patolojik işaret gözlendi.

J147 verilen farelerde gen ifade ve metabolizması açısından genç hayvanlara çok benzeyen özellikle tespit edildi. Metabolizma enerjisinde artış, azalan beyin enflamasyonu ve beyinde azaltılmış oksidize yağ asidi oranı olarak sayılabilir.

Diğer kayda değer etki ise yaşlı farelerde kılcal damarlardan kan sızıntısının engellenmesiydi. Alzheimer damarların hasar görmesi ortak özelliktir.

“Eğer J147’nin anti-aging ve Alzheimer etkisinin güvenirliği kanıtlanırsa, yarar getirebilir,” diyor Schubert. İnsan denemeleri gelecek yıl başlayacak.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151113051134.htm

Araştırma Referansı :

  1. Antonio Currais, Joshua Goldberg, Catherine Farrokhi, Max Chang, Marguerite Prior, Richard Dargusch, Daniel Daugherty, Aaron Armando, Oswald Quehenberger, Pamela Maher, and David Schubert. A comprehensive multiomics approach toward understanding the relationship between aging and dementia. Aging, 2015 [link]
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu