Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre maymunlar ve insanların beyninde, dil kontrolü ve kompleks düşünce işlemlerini gerçekleştiren bölgelerin organizasyonunda şaşırtıcı derecede benzerlik olduğu öneriliyor. 28 Ocak 2014’de bir Cell Press dergisi olan Neuron’ da yayınlanan araştırmada bazı anahtar farklılıklara da değinildi. Elde edilen bulguların bazı primatlar ve insanlar arasındaki evrimsel proseslere değerli bakışlar katabilecek bulgular olduğu belirtiliyor.
Araştırmada 150 yıldan fazladır beynin bilişsel işlemlerinde kullanılan ventrolateral frontal korteks ; dil, bilişsel esneklik, kara verme gibi önemli görevleri olan işlendi. ” İnsanların bu kabiliyetleri geliştirmek için tümüyle yeni bir nöral aparata evrildiği iddia edilse de, diğerleri buna benzer özelleşmiş beyin sistemlerinin öncüllerinin diğer primatlarda da var olma olasılığını öngörüyor,” olarak açıklıyor araştırmanın baş yazarı Oxford Üniversitesi’nden Dr. Franz-Xaver Neubert.
Noninvazif(müdahalesiz) MRI (Emar) teknikleri kullanarak Dr. Neubert ve ekibi, 25 insan ve 25 maymunun (makak) ventrolateral frontal kortekslerini karşılaştırdı. Araştırmacılar bu bölgelerde pek çok benzer bağlantı olduğunu görünce şaşırdı. Buna göre; başlangıçtan farklı özellikleri destekleyen nöral aparat, evrimsel olarak korunarak insanlardaki eşsiz bilişsel karakteristik özellikler desteklenmiş olabilir. Sonradan yapılacak bilimsel çalışmalar bu bağlantılar arasındaki ufak değişimlerin nasıl insan kabiliyetlerinde değişime eşlik ettiğini gösterebilir.
Ayrıca araştırmacılar insanlar ve maymunlar arasındaki anahtar farklılıkları da kaydettiler. Örneğin, iki türde de ventrolateral frontal korteks dolaşımı, işitme dahil beynin farklı bölgeleriyle etkileşime giriyor. “Bu da maymunların bazı işitsel faaliyetlerde neden çok daha zayıf bir şekilde kullandığına bağlı olarak, insanların işitsel bilgiyi maymunlardan farklı olarak karar verirken ve hareket belirlerken neden çok başarılı olduğunu açıklayabilir,” diyor Dr. Neubert.
İnsan beynindeki ventrolateral frontal korteksteki lateral frontal lob bölgesi , maymunlardaki eşit alana sahip değil. Bu bölge strateji planlama, karar verme ve çoklu görev kabiliyetlerini içeriyor.
“Bu da insanların neden stratejik planlama karar verme gibi çoklu görevlerde çok daha başarılı olmasıyla alakalı olabilir,” diyor Dr. Neubert.
Asıl enteresan olansa, insanlarda ve maymunlarda bazı ventrolateral frontal korteks bölgeleri o kadar benzer ki, bu bölgeden kaynaklandığı düşünülen hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk ve madde bağımlılığı gibi problemler her ikisinde aynı bölgelerden kaynaklanıyor. İşte bu bağlantıları anlaşılması bu psikolojik bozuklukların tedavisinde etken rol oynayabilir.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140128124649.htm
Araştırma Referansı :
- Franz-Xaver Neubert et al. Comparison of human ventral frontal cortex areas for cognitive control and language with areas in monkey frontal cortex.Neuron, Jan 28, 2014
Bir Yorum