Bazı, solid(katı) tümörler kansere karşı bir kalkan oluşturarak, tedavileri boşa çıkarabiliyor. Fakat kanserle savaşta yeni bir silahımız var: özel geliştirilmiş virüsler.
Genelde tümörler immün sistemi tarafından tespit edilemez. Fakat laboratuvarda geliştirilen bir virüs, kanser hücrelerinin içine sızarak onları CD19 proteini üretmeye zorlayabilir. Tümörler bu proteini ürettiklerinde, katil ve avcı T hücrelerinin dikkatini çekiyorlar. City of Hope Hastanesi’nden bilim insanlarının yaptığı bu çalışmada CD19’un sınırlandığı bir çok kanser türünün tedavisi amaçlanıyor.
Bu virüs tümör hücrelerinin defanslarını geçerek, onları enfekte edebiliyor. Sonra virüs küçük bir pencere açarak CD19 proteinden bolca üretiyor ama hemen hücreyi öldürmüyor. Sonra ise bu zayıf tümörde T hücresi terapisi başlatılabiliyor.
“Bu onkolitik virüsü, en iyi yaptığı şeyi yapması için tasarladık,” diyor City of Hope Hastanesi’nden virüsü tasarlayan Dr. Yuman Fong
Sonra ekip bu terapiyi petri kabında olduğu kadar laboratuvar farelerinde de test etti. Ayrıca kanser hastalarında da klinik denemeler tasarlanmaya başladı.İlk çalışmaların 2022’de başlayacağı düşünülüyor. Araştırmacılar bu konuya iyimser bakıyorlar çünkü, T hücresi tedavisi şimdiden bazı kanser türleri için onaylandı.
Asıl ilginç olansa, yeni tedaviden sonra farelerin kanserli hücreleri temizlenirken, immün sistemleri de gelişmişe benziyor.
“İmmün sistemi tümöre karşı hafıza tepkisi oluşturuyor. Bir kere tümör def edildi mi, başlangıçtaki tedavi kombinasyonu izlenerek, fareler tümörün tekrar oluşumuna karşı bir kalkan kazanıyorlar,” diyor araştırmanın yardımcı yazarı Anthony Park.
Kaynak : https://futurism.com/neoscope/fight-deadly-tumors-gene-hacked-virus
- Araştırma Referansı : Anthony K. Park, Yuman Fong, Sang-In Kim, Jason Yang, John P. Murad, Jianming Lu, Brook Jeang, Wen-Chung Chang, Nanhai G. Chen, Sandra H. Thomas, Stephen J. Forman, Saul J. Priceman. Effective combination immunotherapy using oncolytic viruses to deliver CAR targets to solid tumors. Science Translational Medicine, 2020; 12 (559): eaaz1863 DOI: 10.1126/scitranslmed.aaz1863
2 Yorum