Satürn’ün ayı Enceladus’tan püsküren uzayda donmuş buz taneciklerinin içinde, hayatın yapıtaşı olan aminoasitlere rastlandı. Elde edilen bulgular NASA’nın Cassini görevinde yaptığı derin dalışların bir sonucu olarak elde edildi. Enceladus’un çekirdeğinden kaynaklanan hidrotermal yarıklar, ayın dev okyanus tabanından su buharıyla karışık materyal püskürtüyor. Böylece uzaya su buharı ve buz tanecikleri saçılıyor. Buz taneciklerinin içinde yoğunlaşmış bu taneciklerin, azot ve oksijen içeren bileşikler taşıdığı keşfedildi.
Dünyada benzeri bileşikler, hayatın yapıtaşı olan amino asitlerin ürettiği kimyasal reaksiyonların bir kısmını teşkil ediyor. Okyanus tabanındaki hidrotermal çatlaklar bu reaksiyonlar için gerekli enerjiyi sağlıyor. Bilim insanları, Enceladus’un hidrotermal yarıklarının benzeri şekilde çalışarak aminoasitlerin üretimine neden olan enerjiyi sağladığına inanıyor.
“Eğer uygun koşullar oluştuysa, Enceladus’un tabanında gelen bu moleküller, Dünya’da gerçekleşen aynı reaksiyon yolunu izliyor olabilir. Henüz dünya ötesinde bir yaşam için aminoasitlerin gerekliliğinden emin olmasak da, bulunan moleküller aminoasitleri oluşturduğundan bulmacanın önemli bir parçasını tamamlıyor,” diyor Berlin Free Üniversitesi’nden araştırmanın lideri Nozair Khawaja. Elde edilen bulgular 2 Ekim’de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlandı.
Cassini Görevi Bitti Ama Verileri Yıllar Boyu İncelenecek
Cassini görevi Eylül 2017 bitse de, veriler onlarca yıl boyunca işlenecek. Nozair Khawaja’nın ekibi uzay aracının Kozmik Toz Analizcisi’ni (Cosmic Dust Analyzer-CDA) kullanarak Enceladus’un E halkasında dağılan buz taneciklerini tespit etti.
Kozmik Toz Analizcisi’nde bulunan kütle spektrometresindeki ölçümleri kullanarak, taneciklerdeki organik maddenin bileşimini tespit etti.
Bilim insanları ilk olarak, Enceladus’taki okyanus tabanındaki çatlaklardan püsküren suyun yoğunlaşarak buz tanecikleri halinde donduğunu keşfetti. Çatlaklardan uzaya püsküren tuz tanecikleri , Cassini’nin CDA enstrümanı ile analiz edildi.
Ekip geçtiğimiz sene de büyük kompleks organik moleküller keşfetmişti. Yeni bulgular ise bu moleküllerin okyanusun tabanından geldiğini ortaya koydu. Sonra ekip daha çalışmasını daha derinleştirerek bileşenleri buldu. Bu bileşenler okyanusta çözünmüş,hidrotermal proseslerle üretilen amino asit oluşumlarından geliyordu.
“Enceladus’un okyanusu reaktif inşa bloklarına sahip ve bu da Enceladus’ta yaşanabilirliğe dair yeşil ışık yakıyor,” diyor Frank Postberg.
Araştırmacılar bulunan küçük ve çözünür organik inşa bloklarının , hayat için gerekli aminoasit öncülü ve diğer içerikler için potansiyel olabileceğine inanıyorlar.
https://phys.org/news/2019-10-compounds-enceladus-ice-grains.html
İleri Okuma: N Khawaja et al. Low-mass nitrogen-, oxygen-bearing, and aromatic compounds in Enceladean ice grains, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2019). DOI: 10.1093/mnras/stz2280
Journal information:Monthly Notices of the Royal Astronomical Society
Bir Yorum