Queen Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı yürürken oluşan salınımdan elektrik enerjisi elde eden bir sırt çantası tasarladı. Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalede Jean-Paul Martin ve Qingguo Li tasarımı ve kullanım yollarını açıklıyor.
Biyomedikal enerji cihazları insanların kullandığı giysilere ve eşyalara takılarak hareketlerinden elektrik elde etmeyi amaçlayan makinelerdir. Daha öncesinde ayakkabılara ve hatta gömleklere bile takılan cihaz örnekleri olsa da, bu cihazlar gerçekten kullanışlı olacak şekilde elektrik üretemiyor. Bu yeni çalışmada, araştırmacılar küçük bir cihaza yetecek kadar elektrik verebilecek bir üreteç arayışındalar. İşte bunun sonucu olarak yürürken vücudun sağa, sola sallanmasından faydalanarak elektrik üreten bir çanta tasarladılar.
Bu cihaz üst kısmına ağırlık yüklenmiş bir sarkaç içeriyor. Kişi yürüdükçe bu sarkaç bir ileri, bir geri hareket ediyor ve ağırlık yardımıyla daha fazla momentum kazanıyor. Sarkacın alt kısmı ise iki taraftaki yaylara doğru hareket ediyor. Bu cihaz arka çantaya oturan bir çerçeveye yerleştiriliyor. Araştırmacılar farklı boylarda cihazlar üreterek, farklı miktarlarda elektrik ürettiler. Daha fazla elektrik üretmek için sarkacın üstüne daha fazla ağırlık eklemek gerekiyor.Eğer cihaz 9 kg ağırlıkla yüklenirse acil durum radyo sinyali veya GPS cihazı çalıştırmak için gerekli enerjiyi üretebiliyor. Çanta ve düzenek yaklaşık 5 kg ağırlığındayken, eğer 15 kg’lık yük olursa cep telefonu şarj edebilecek kadar güç üretilebiliyor.
Araştırmacılar bu cihazın uzak bölgelerde çalışan kaşifler ya da bilim insanları için kullanışlı olabileceğini belirtiyor. Bu cihazın avantajı ,elektrik elde etmek için yürümek dışında başka bir aktivite gerektirmemesinden kaynaklanıyor. Yani bir kol veya herhangi bir şeyi çevirmenize gerek yok. Ayrıca araştırmacılar kiloyu azaltarak, daha fazla enerji üretmenin yollarını arıyorlar.
Kaynak:
Jean-Paul Martin et al. Generating electricity while walking with a medial–lateral oscillating load carriage device, Royal Society Open Science (2019). DOI: 10.1098/rsos.182021