Artık her yerden elektrikli ve hidrojenli araba haberleri gelirken, geleceğin yakıtının hidrojen olacağını düşünmek kolay. Fakat insanlar bu çevreyle dost arabaları geliştirdikçe ve popülerleştirdikçe bazı problemler ortaya çıkmaya başladı. Aynı zamanda belki de elektrikli arabaların yoluna taş koyacak bir şey daha var o da sıvı azot(nitrojen) .
Hidrojen pek çok alanda kullanıldığından ve üretim zorluğundan dolayı halen çok pahalı.Çünkü hidrojen en küçük molekül olduğundan pratik açıdan her şeyden sızıyor. Özel boru hatları ve depolar halen oldukça pahalı.
Fakat Ekonomist dergisi doğruysa, hidrojene göre sıvı azot oldukça ucuz ve bol bir alternatif sunacak.
Çünkü sıvı azot yoğun ve her hacimde oldukça çok enerji sağlayarak alınan yol miktarını arttırabilir. Ayrıca ağırlığa ağırlık olarak değerlendirirsek, lityum iyon piller kadar enerji depolayabilecek ve laptoplar, cep telefonları ve elektrikli arabalarda kullanılabilecek. Aslında performansı elektrikli arabalarla kıyaslanacak kadar iyi olacağı öngörülüyor.
Ayrıca Ekonomist dergisi, sıvı azotun yararlarına dair pek çok not daha düşüyor: Elektrikli bir araca göre sıvı azotla çalışan araç yapmak çok daha ucuz. Motor yüksek sıcaklığa çıkmadığından, ucuz alaşımlar hatta plastikten bile yapmak mümkün.
İkinci avantaj ise, elektrikli arabalardaki bataryalar gibi ağırlık taşımayacağından, daha hafif ve ucuza mal edilebilir. Lityum-iyon batarya paketlerinin kilowatt başına maliyeti $500 ila $600 arası değişiyor. Mesela Nissan Leaf 24 kw kapasiteye sahip. Yani 13200 dolara dolara mal olan pil 35200 dolar fiyata sahip arabanın üçte birine denk. Fakat sıvı azotla çalışan araba elektrikli arabanın nerdeyse yarısı maliyete sahip.
Üçüncü avantaj ise endüstriyel olarak sıvı oksijen üretilirken sıvı azot(nitrojen) yan ürün olarak üretiliyor. Çünkü havada oksijenin dört katı azot var. Bu nedenle sıvı azot Amerika’ da sütten 10 kat daha ucuz.
Son olarak, motor tasarımında çığır açacak yeni bir tasarım yapıldı. Bu elektrikli arabalarda lityum iyon pillere gerçekten bir alternatif olacak bir teknoloji. Buluş bağımsız İngiliz mühendis Peter Dearman tarafından yapıldı. Sıvı azotu hızla buharlaştıran bir ısı eşanjörü kullanarak bir miktar su ve antifriz kullanılarak, sıvı azotun hızla kaynaması ve genişlemesi sağlanıyor. Böylece pistonlar silindirin içinde hareket ederek güç sağlıyor. Eğer bu şekilde olmazsa motorun çok aşamalı olacağını bunun da verimsizliğe ve maliyetin artmasına neden olacağı belirtiliyor.
Kaynak: http://io9.com/5952805/will-cars-of-the-future-run-on-liquid-nitrogen