Sorting by

×
KimyaMakalelerNanoteknolojiTıp ve Sağlık

Yeni Hibrit Motorlu Biyo-Bozunur Nanomotorlar Hastalıklı Dokuya İlaç Taşıyacak

Nano makineler, nano motorlar sayesinde vücuttaki kimyasal enerjiyi harekete dönüştürerek vücudun istenilen bölgelerine ilaç taşınımı yapabiliyor. İşte Eindhoven Teknoloji Üniversitesi (TU / e) Kompleks Moleküler Sistemler Enstitüsü’nden (ICMS) araştırmacılar, Soochow Üniversitesi, Swansea Üniversitesi ve Katalonya Biyomühendislik Enstitüsü’nden (IBEC) bilim insanları, inorganik nanoparçacıkların vücut içinde taşınımını sağlayan biyo-bozunur nanomotorlar için yeni bir hibrit yaklaşım geliştirdi. Araştırma Nano Letters dergisinde yayınlandı.

Vücutta ilaç taşıyıcı biyo-makineler kullanmak için, bu parçacıkların biyo-uyumlu, biyo-bozunur ve vücutta dolaşıma katılabilecek kadar küçük moleküller olması gerekiyor.

Nano Letters dergisinde yayınlanan makalede, bu gereksinimlerin hepsini karşılayan bir nanomotorun mühendisliği ve fonksiyonelliği açıklanıyor. Bu hibrit yapıda organik bir dış yapı ve itiş sağlayan motor görevi sağlayan bir nanoparçacıktan oluşuyor.

Araştırma TU / e’deki Karmaşık Moleküler Sistemler Enstitüsü’nden Jan van Hest ve Loai Abdelmohsen tarafından yönetildi . Ayrıca araştırmada Barselona’daki Katalonya Biyomühendislik Enstitüsü (IBEC) Samuel Sánchez ve Çin,İngiltere merkezli araştırmacılar yer aldı.

Yenilikçi Nanomotor

Bu yenilikçi hibrit nanomotor, stomatosit adı verilen bir yapıdan oluşuyor. Polietilen glikol-blok poli(D-L- laktit)(PEG-PDLLA) inşa blokları ile mangan dioksit inorganik molekülle nano parçacığının motorunun oluşturulmasını sağlıyor. PEG-PDLLA blok kopolimer stomatositleri yay şeklinde bir yapıya sahip ve iç kısımdaki boşluğun dışarı doğru küçük bir çıkışı var.

Daha önceki araştırmada, bu parçacıkların motor molekülünü, bu boşlukta hapsetme ve koruma kabiliyeti olduğu gösterilmişti. Ayrıca bu molekülün kompleks biyolojik ortamlarda katalize edilerek, ateşlenebileceği de gösterildi.

İşte yeni araştırmada bu eşsiz yaklaşım öneriliyor: İnorganik mangan dioksit motor, stomasit nanomotor içinde sentezleniyor. İnorganik temelli motor hidrojen peroksitle reaksiyona girdiğinde, stomasitteki küçük aralıktan nano kabarcıklar çıkararak ters yönde itiş sağlıyor.

Hidrojen peroksit ise tümörün olduğu mikro ortamlarda yoğun bir şekilde ifade ediliyor ve hücrelere karşı toksiktir. Stomatositlerdeki bu motor, kullanım olmadığında 3 aya kadar saklanabiliyor.

Bu hibrit yapının tümüyle biyo-uyumlu ve biyo-bozunur olduğu tanımlanıyor. Ayrıca bu nanomotorların manyetik alan ya da ışık gibi dış güçlerle yönlendirilebilme potansiyeli olduğu söyleniyor. Bu çalışma sayesinde otonom nanomotorlar ve sayısız yeni biyo-tıp uygulamasına yol açabilir.  

Kaynak:

https://phys.org/news/2020-06-hybrid-biodegradable-nanomotors-drugs-diseased.html


Araştırma Referansı ve Daha Fazla Bilgi İçin:  Imke A. B. Pijpers et al. Hybrid Biodegradable Nanomotors through Compartmentalized Synthesis, Nano Letters (2020). DOI: 10.1021/acs.nanolett.0c01268

Dergi bilgisi: Nano Letters 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu