Sorting by

×
BilimDeneyselTeknoloji HaberVideobilim

Nokia Lumia 925’i Yıldırımla Şarj Edersek Ne Olur ?

Nokia Lumia 925 cep telefonu yıldırımla şarj edilirse ne olur? İşte Southampton Üniversitesi ve Nokia yıldırım simülasyonu yani 200,000 Volt ile Nokia telefonu şarj etmeyi başardı. 200,000 Volt düzeneğe verildiğinde elektrotlar arasında 30 cm’ lik bir atlama yaparak kıvılcım ve ısı yaratarak yıldırım çarpması benzeri bir efekt yarattı.

200,000 volta erişmek için transformatör kullanılarak iki elektrot arasında 200,000 volt güç elde edildi. Diğer ikinci elektrot bir transformatöre bağlanarak voltaj düşürüldü ve Nokia Lumia kül olmaktan kurtarıldı.

“ Nokia düzeneğinin sinyaldeki gürültüyü stabilize ederek, pilin şarj ettiğini görünce etkilendik. Bu keşif sayesinde havada oluşan akımdan enerji elde edilebileceğini görmüş olduk. Yıldırım veya başka bir doğal güçten enerji elde edilebilirliği açısından bu oldukça büyük bir adım,” diyor Neil Palmer üniversitenin haber servisinden.

Youtube’ deki video izlenince sabit bir elektrik akımı yaratılarak telefona doğru akıyor gibi gözüküyor. Normalde bulutlarda toplanan devasa elektrik yükü toplanın toprağa doğru anlık olarak akar. Peki bu akım sabit mi?

Üniversite basın servisi akımın sabit olduğunu belirtse de konu ile ilgili bilimsel bir yayın olmadığından henüz kesin bir bilgi alınamıyor. Bununla beraber deneyde gösterilen yapay yıldırım makinesi oldukça ilginç. Tabi ki yıldırım gibi doğal bir fenomenden elektrik üretebilmesi oldukça zor gözükse de, yıldırımdan elektrik elde edebilme açısından oldukça önem taşıyor.

Yıldırım hakkında bilinenler halen çok az, bu nedenle yıldırımdan elektrik üretme aşamasında halen gidilecek çok yol var. Eğer havadaki elektrik iletimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsek, belki de günün birinde yıldırımlardan elektrik elde edebilirsiniz.

Videoda gerçek lightning charge ” yıldırımla şarj” nasıl görebilirsiniz.

Kaynak :http://www.gizmag.com/nokia-southampton-lightning-mobile-charging/29239/

yıldırım şarj nokia lumia yıldırım nokia nokia yıldırım şarj

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu