Sorting by

×
Bilimsel GelişmeMakalelerTıp ve Sağlık

3 Ay Ömür Biçilen Kanser Hastası Yeni Tedavi İle Kurtuldu

49 yaşındaki terminal meme kanseri hastası kadına üç ay ömür biçilmişti. Fakat yeni denenen bir tedavi sayesinde ,birkaç hafta içinde tümörler yok oldu ve kadın 22 ay sonunda tümüyle sağlıklı hale geldi. Adoptif immünoterapide (edindirici bağışıklık tedavisi)kendi immün hücreleri kullanılıyor. Hücreler toplanarak kanser algılayan moleküllerle silahlandırılıyor sonrasında tekrar hastanın vücuduna veriliyor ve tümörlere saldırarak öldürmeleri sağlanıyor.

Başlangıç klinik denemeler açısından oldukça istikrarsız gözükmesine rağmen bazı hastalarda gerçekten işe yararken, bazı hastalarda çok az etki gösterdi. Özellikle bu tedavi epitelyum kanser tipleri üzerinde çok etkili. Bu kanser türlerinde immün hücrelerinde esas olan bazı düşük seviyede mutasyonlara programlamayla vurmaya daha müsait gözüküyor.

Adoptif immünoterapide tümör-infiltre edici lenfositleri (TILs) yeniden görevlendiriyor. Bu tedavide hastanın tümöründen alınan DNA ve RNA’sına göre tekrar programlanıyor. Hastadan alınan bu lenfositler bazı özel mutasyonlara göre test ediliyor ve özellikle bu mutasyonları algılayacak şekle ayarlanıyor.

En etkili tümör-infiltre edici lenfositler bulunduğu anda  kopyalanarak, tekrardan hastaya veriliyor.

Çalışmada, araştırmacılar, tümörlerin kayda değer bir oranda yok olduğunu gözlemlemişlerdir. Vakada adı geçen hasta Judy Perkins, kısa bir süre önce BBC’ye şöyle demişti:  Tedaviden bir hafta sonra göğsümde bir şeyler hissetmeye başladım.Göğsümdeki tümörün küçülmeye başladığını hissedebiliyordum.  1-2 hafta içinde tümüyle gitti,” diyor.

Sol – Tedavi Öncesi Tümörlü Doku Sağ -Tedaviden 14 ay sonra tümörler silinmiş

Devam eden klinik çalışmaya liderlik Steven Rosenberg,heyecan verici bu erken sonuç için, bu tip tedavinin sadece bir kanser türü için spesifik olmadığını ve farklı kanser türlerine uygulayabileceğini belirtiyor.

“Bütün kanserler mutasyonlardır, biz buna immünoterapi ile saldırıyoruz. Kansere neden olan mutasyonları kanseri iyi bir hedef haline getirmesi gerçekten ironi.”

Bu sıra dışı vaka çalışmasına rağmen halen tedavinin geliştirilmesi için başlangıç aşamasındalar, mevcut klinik deneme en azından 2023’e kadar sürecek. Bu aşamadan sonra ise 3. Faz denemesi hasta sayısı arttırılarak, herhangi bir pozitif sonucun onaylanması gerekiyor. Yani klinik uygulamanın geniş çevrelere yayılması on yılı alabilir, tabi her şey iyi giderse…

CAR-T tedavisi adı verilen adoptif immünoterapi şekli , bazı klinik denemelerde ölümle sonuçlanan yan etkilere de neden olduğu da oldu. Tabi bununla beraber etkileyici pozitif tepki oranlarına da sahip. En azından bu tedavi daha önceden tedavi görüp de iyileşmeyen hastalarda yeni bir umut vaat ediyor.

Daha öncesinde benzeri bir tedavi yöntemi FDA tarafından onaylanmıştı. 2017 Ağustos’ta FDA ilk gen ilacını ABD’de onaylamıştı. Kan ve kemik kanserinin çok özel bir tipinin tedavisi için ‘Kymriah’ tasarlanmıştı. Her tedavi başına 475,000 dolar fiyat biçilmişti. (önceki haberimiz: http://www.gercekbilim.com/korlugu-tedavi-eden-ilac-850000-dolar-olur-mu/ .)

Novartis’in ilacının tek bir tedavisinin üretilmesi 22 gün sürüyordu. Geleceğin bu kişiselleştirilmiş ilaçları çok özel üretim yolları gerektirdiğinden, kabarık faturalara sahip olabiliyor.

Gerçekten etkileyici olan bu vaka çalışması, gerçekten heyecan verici bir sonuca sahip. Bilim insanları kanserle savaşmada gerçekten etkili yola girdiklerinden emin olsalar da , bu gibi tedavilerin güvenirliğinin onaylaması için halen çok insanda deneme yapılması gerekiyor.

Araştırm Nature Medicine’de yayınlandı.

Kaynak: National Cancer Institute

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu