Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiDeneyselUzay-ZamanVideobilimYeni İcatlar

Uzay İstasyonunda İlk Kez DNA Analizi Yapıldı

Dünya’dan 320.000 metre yukarıda NASA ilk DNA analizini yapmayı başardı. UC San Francisco ‘dan araştırmacıların yardımıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) gelen veriler analiz edilerek , işlemin başarılı olduğu onaylandı. Yeni geliştirilen MinION adlı DNA analiz cihaz, Dr. Kate Rubins tarafından kullanılarak; fare, bakteri ve virüs DNA’sını analiz etti. Bu portatif DNA analiz  teknolojisi sayesinde hasta astronotlara hızla teşhis konulabilir, istasyondaki gıda,su ve çevresel mikroplar incelenebilir ve hatta dünya dışı yaşam formları analiz edilebilir. Cihaz dünyada bulunan cihazlara kıyasla , oldukça ufak ve sadece USB’den aldığı enerjiyle çalışıyor.

NASA’nın Biyomoleküler Dizilim Projesi’nin bir parçası olarak olarak , Dünya’dan UCSF ve Weill Cornell Medical College’den araştırmacıların işbirliği ile , uzaydan gelen veri analiz edilerek, dünyadaki tanımlanan numunelerle karşılaştırıldı. Bu analiz sayesinde uzay ve uzay istasyonundaki koşulların genom analizinin nasıl etkilediği anlaşılabilecek.

UC San Francisco’dan Tıp doktoru ve doktoralı Charles Chiu ekibin lideri ve şöyle açıklıyor; “ Uzayda bugüne kadar genom çözümü yapmak mümkün  değildi, çünkü eski cihazlar büyük hantal cihazlardı,” diyor.

el-tipi-dna-analizi

Cebe sığabilen MinION teknolojisi nanopor(nano gözenek) dizilimi olarak biliniyor ve doğal hücre membranlarındaki ufak gözeneklere doğru elektrik akımı gönderiyor. Nano gözeneklerden her seferinde bir DNA molekülü geçtikçe, iyon akışı değişerek kaydediliyor ve DNA dizisini çözmek için kullanılıyor. Bu dizilim işlemi 10 dakika gibi kısa bir süre sürüyor.

Chiu bunu uzaydaki mikro çekim ortamında ortamında yapmanın cihazdaki mikro sıvıları nasıl etkileyeceğinin bilinmediğini söylüyor.

Fakat bu büyük bir problem teşkil etmedi. Uzay ve dünyadaki analizler aynı yüksek kalitede dünyadaki en iyi nanopor analizlerinin % 20’sine denk şekilde gerçekleşti.

Bu cihazın portatif olmasının yanında diğer bir avantajı da , hızlı bir şekilde dizilim yaparak numunedeki bütün genetik materyali ortaya koyabilmesidir. Hatta dünya dışı hiç karşılaşılmamış organizmaları bile analiz edebilir. Çoğu dizilimsel metotta hedef odaklı çalışıldığından, araştırmacılar neye bakmaları gerektiği biliyor ve bu nedenle kurulum buna uygun şekilde yapılıyor.

Fakat Chiu nanopor dizinlemeyi Ebola ve Zika gibi salgınlarda kullandı hem de genel diagnostik test tasarımına ihtiyaç duymadı. MinION Oxford Nanopore Technologies tarafından üretildi ve dünyanın en uzak bölgelerinde çalıştırıldı. Günün birinde Mars’da kullanılması düşünülüyor.

Dünyada hazırlanan bu numuneler kanıt niteliğinde bir başlangıçtı.Gelecek görevlerinde numune hazırlama, dizilimleme(sequencing) ve gerçek zamanlı analiz tümüyle uzayda yapılabilir.

Bu sayede mürettebat çevrelerinin genetik analizini yapabilir. Böylece antibiyotik kullanıp kullanmayacağına karar verebilir . Böylece istasyona dezenfektan ve antibiyotikler yollanabilir.

Kaynak : https://www.ucsf.edu/news/2016/08/404006/nasas-dna-sequencing-space-success-ucsf-researchers-confirm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Uzay İstasyonunda İlk Kez DNA Analizi Yapıldı - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Uzay İstasyonunda İlk Kez DNA Analizi Yapıldı - HaberdeBugun.Net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu