Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeBiyoloji

Anne Sütündeki Bebekleri Koruyan Şeker Sentezlendi

anne sütü
anne sütü şekeri sentezi

İlinois Üniversitesi Mikrobiyal Mühendisleri, anne sütünde bebekleri patojenlere(mikroplara)  karşı koruduğu düşünülen şekeri sentezledi. Bu oldukça önemli çünkü, 2FL yada insan sütü oligosakkariti(HMO- human milk oligosaccharide)  çok  pahalı olduğundan çocuk ilaçlarına konulamıyordu. Normalde 1 mg HMO 100 dolara mal olduğundan araştırmada bile kullanılamıyordu.

“Bebek gelişiminde anne sütünün oldukça önemli bir rol oynadığını ve bebeğin gut mikrobiotasını besleyerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. 2FL(2-fukosillaktoz) en çok anne sütünde bulunuyor.” diyor, besin mikrobiyolojisi profesörü Michael Miller.

Metabolizma mühendisi Yong-Su Jin ve Michael Miller ortaklaşa çalışarak 2FL’ yi E.Coli suşu içinde üretmeyi başardı. Mühendis daha önceki tecrübelerine dayanarak, 1 gram(1000 mg)  2FL’ yi 1 litre E.coli suşunun içinde üretti.

E.coli ‘nin başlangıçta 2FL ürettiği için bu onun metabolizması için oldukça normal, bu nedenle 2FL’ yi E.coli ‘ den üretebileceğimizi düşündük.

Ayrıca , “E. coli hücreleri üretime başlama materyali (GDP-fukoz) idi, bu nedenle biz mevcut biyosentetik yolunda oynama yaptık. E.coli’ ye GDP fukoz’u laktoza transfer etme kabiliyeti yükledik. Bunu da başka bir organizmadan gen transferiyle başardık “ diyor Jin.

Bir sonraki adımsa laktozu sindirmesi için E.coli mutantını geliştirmek oldu. Çünkü, mutant laktozu büyümek için kullanacağına , 2FL’ i büyük miktarlarda kullanıyordu. Bu problemde çözüldükten sonra, artık 2FL elde edebiliyorlardı.

Miller yakında 2FL ‘ nin bebek gelişiminde rolünü inceleyerek, bebeklerde ne kadar kullanılması gerektiğini inceleyecek. Bu tekniğin insan sütünde de 2FL’ yi arttırmak için kullanılabileceği belirtiliyor.

Ayrıca diğer taraftan askerlerin yemeğine konulacak 2FL şekeriyle askerler diyareye neden olan Campylobacter jejuni  bakterisine karşı korunabilir. Askerlerin yarısında diyare nedeniyle, performanslarında düşüşe neden oluyor.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120910143405.htm

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu