Sorting by

×
Bilimsel GelişmeElektronikMakalelerNanoteknoloji

Silly Putty Oyuncağından İlham Alan Bilim İnsanları 3 Kat Daha Uzun Ömürlü Lityum-İyon Pil Üretti

sillyputty-gerçekbilim pil

silly_putty

Silly Putty adı verilen sıra dışı silikon polimer özellikleri gösteren malzemeden yapılan oyuncaktan ilham alan bilim insanları, lityum-iyon pillerin şarj süresinin üç kat arttıracak bir teknik geliştirdiler. Kaliforniya Üniversitesi Riverside Bourns Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Cengiz S. Özkan(makine mühendisi) ve Prof. Mihrimah Özkan’ın (elektrik mühendisi) katkılarıyla geliştirilen teknoloji sayesinde lityum-iyon pillerin kapasitesi arttırılabiliyor.

Araştırma ekibi lityum iyon piller için silikon dioksit (SiO2) nanotüp anotlar üreterek, bugün kullanılan karbon tabanlı anotlara göre üç kat daha fazla enerji depolama kapasitesi elde ettiler. Elektronikler ve elektrik araba endüstrisine önemli etkileri olacağı belirtilen teknoloji sayesinde pil ömrü oldukça artacak.

“Çocukların oynadığı oyuncaklar ya da bazı medikal aletler ve hatta fast foodlarda kullanılan malzemenin aynısını kullanarak yeni nesil pil malzemesini yarattık,” diyor araştırmanın baş yazarı Zachary Favors.

Makine mühendisliğinden Prof. Cengiz S. Özkan, elektrik mühendisliğinden Prof. Mihrimah Özkan ve eski yüksek lisans öğrencileri Wei Wang, Hamed Hosseinni Bay, Aaron George ve  Favors’ın tarafından yazılan makale Nature Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

1950’lerde Çekilen Orjinal Silly Putty Reklamı

Ekip silikon dioksit adı verilen (SiO2) doğada bolca bulunan ve doğayla dost non-toksik materyale odaklandı. Silikon dioksit önceleri lityum iyon bataryalarda kullanılsa da , materyalden yüksek enerjili oldukça düzenli nano yapılar sentezlenebiliyor ve uzun periyodik işletim sürecine sahip.

Elde edilen temel bulgu ise silikon dioksit nanotüplerin pillerde inanılmaz stabil olması nedeniyle , daha uzun ömürlü olması. SiO2 nanotüp anotlar herhangi bir enerji depolama kabiliyetini kaybetmeden 100 kez dönüştürülebiliyor. Araştırmacılar bu nedenle pillerin birkaç yüz kez daha dönüştürebileceğinden emin.

Araştırmacılar şimdi SiO2 nanotüpleri daha büyük çapta üreterek ticari açıdan üretilebilir hale getirmek için çaba sarf ediyor. Araştırma Temiz Enerji Teknolojileri tarafından destekleniyor.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140515142839.htm

Araştırma Referansı:

  1. Zachary Favors, Wei Wang, Hamed Hosseini Bay, Aaron George, Mihrimah Ozkan, Cengiz S. Ozkan. Stable Cycling of SiO2 Nanotubes as High-Performance Anodes for Lithium-Ion BatteriesScientific Reports, 2014; 4 DOI:10.1038/srep04605

 

Soldan Sağa Cengiz Özkan, Hamed Hosseinni Bay, Mihrimah Ozkan, Zachary Favors veAaron George - Özkanların Laboratuvarı'nda
Soldan Sağa Cengiz Özkan, Hamed Hosseinni Bay, Mihrimah Özkan, Zachary Favors ve  Aaron George – Özkan’ların Laboratuvarı’nda

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu