
Dünyanın en güçlü pili mikropil sadece birkaç mm büyüklüğünde olmasına rağmen, telefonunuzu anında şarj edecek ya da arabanızın ölü aküsünü canlandıracak kadar güçlü. Illinois Üniversitesi’ nden bilim adamları tarafından geliştirilen mikro pillerin çıkış gücü o kadar fazla ki, en güçlü süper kondansatörlerden bile iyi. Pilin radyo iletişimi ve kompakt teknolojilerde çeşitli uygulamaları olabileceği belirtiliyor.
Makine Mühendisliği ve Bilimi’ nde Prof. William P. King liderliğinde yapılan çarpıcı araştırma 16 Nisan sayılı “Nature Communications” dergisinde yayınlandı .
“ Bu sayede pillere olan bakış açımız oldukça değişecek. Bu pil şimdiye kadar düşünülenenden daha fazla, inanılmaz bir güç çıkışına sahip. Son yıllarda elektronikler oldukça küçüldü. Bu pil ise bizi çok daha ileri götürecek. Ürettiğimiz bu mikropil yüksek performanslı bir güç çıkışı sağlıyor.”
Radyo sinyalleri yayınlamak için elde edilen güç normalde kondansatörlerden sağlanıyor bu sayede enerji çabucak sağlansa da, enerji çok küçük miktarlarda depolanabiliyor. Bunun için pil ve yakıt hücreleri kullanıldığında uzun süreli enerji sağlansa da enerji salınımı oldukça yavaş oluyor.
İşte yeni üretilen mikro pillerde hem enerji depolama hem güç çıkışı yüksek olacak. Bu da geleceğin elektronik uygulamalarının önünü açacak.
Mikropiller bu yüksek performanslarına iç kısımlarında bulun üç boyutlu mikro yapılara borçlular. Pillerde anot ve katot kutupları ana bileşenler. Paul Braun’ un ekibi; King ve Pikul hızlı yüklenebilen bir katot tasarımı yaparak , bunu eşleme anotuyla geliştirerek, inanılmaz yüksek performanslı mikro pil yapmayı başardılar.
Pillerde bu güç sayesinde radyo ve sensör sinyalleri 30 kat daha uzağa yollanabilir ve 30 kat daha küçük cihazlar üretilebilir. Bu sayede normale göre 1000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilir. Bu şu anlama geliyor kredi kartı inceliğinde , birkaç saniyede şarj olabilen cep telefonları üretilebilir. Ayrıca tüketici elektroniği, medikal aletler, lazerler, sensörler ve diğer uygulamalarda kullanılacak mikro piller pek çok şeyi değiştirecektir.
Mikro piller sayede ağır ve kullanışsız pillerden kurtulacağız, cihazlar daha taşınabilir ve küçük olacak.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130416151929.htm
Araştırma Referansı :
- James H. Pikul, Hui Gang Zhang, Jiung Cho, Paul V. Braun, William P. King. High-power lithium ion microbatteries from interdigitated three-dimensional bicontinuous nanoporous electrodes. Nature Communications, 2013; 4: 1732 DOI: 10.1038/ncomms2747