Sorting by

×
Tıp ve SağlıkYeni İcatlar

Parkinson Tedavisi İçin Uyarıcı Başlık Yaptılar

stimband parkinson

Johns Hopkins Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencileri Parkinson hastaları için non-invazif beyin stimülasyonu yapan bir cihaz icat ettiler. STIMband adı verilen kafa bandı sayesinde, semptomların şiddeti düşürülerek, hastaneye gitmeye gerek kalmaması hedefleniyor.

Geliştirilen cihaz Johns Hopkins Biyomedikal Mühendislik Günü 2015 yarışmasında ikinci sırada yer aldı. Parkinson sadece ABD ‘de milyonlarca insanı, dünyada 7 milyon insanı etkiliyor. Bu nedenle hareketler yavaşlar, kontrolsüz titremeler gerçekleşebilir.

Öğrenciler daha invazif bir metot olan derin beyin stimülasyonundan ilham aldılar. Bu tedavide cerrah beynin hareket bölgelerine implantlar yerleştirerek elektrik veriyorlar. Köprücük kemiğinde derinin altına yerleştirilen puls üreteçleri elektrik sinyalleri vererek lezyon yaratıyor. Bu sayede abnormal sinir sinyalleri bloke edilerek , semptomun azaltılması hedefleniyor.

Fakat bu proses 10 -15 saat sürüyor. İnvazif olan yöntem pahalı ve cerrahi müdahale gerekiyor.

İşte bu nedenle öğrenciler, transkraniyal direkt akım stimülasyonuna benzer, daha düşük akımlı bir teknik geliştirdi. Aynı derin beyin stimülasyonu gibi çalışan metot, beynin özel bölümlerindeki elektriksel aktiviteyi değiştiriyor. Fakat yöntem çok daha ucuz ve bilinen yan etkisi yok.

Öğrenciler özellikle bu yöntem için portatif bir versiyon geliştirdi . Prototip doktor tavsiyesinde günde 20 dakika beyne akım vererek, kafa bandı gibi kullanılıyor.

Öğrenciler STIMbandın tasarımı için patent koruma aldılar.

Daha önce de stimülasyon çalışmaları ile beyin aktivitesine bağlı olarak IQ artırılmaya çalışılmıştı.

Kaynak : Gizmag

stimband

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu