Sorting by

×
BilgisayarElektronikMekatronikTıp ve SağlıkVideobilimYeni İcatlar

Nefes Şeklini Kelimelere Çevirebilen Cihaz Üretildi

nefesle konuşma cihazı

Konuşma engelli insanlar için üretilen pek çok farklı cihaz var. Bunlara bir yenisi daha eklendi, nefesi sese çeviren bir cihaz.  İngiltere Loughborough Üniversitesi’nden bilim insanlarının yarattığı teknoloji kullanıcının sadece nefesinden kelimeleri tayin ederek konuşmayı sese çeviriyor. Augmentatif ve Alternatif İletişim cihazı olarak bilinen cihaz, ağız-burun maskesinin hortumuyla bilgisayara bağlanıyor.

Hasta özel bir desenle nefes aldığında, özel yazılım (analog-dijital çevirici) bu şablonu algılayarak, bir sözcüğe ya da cümleye çeviriyor. Kullanıcı başta hangi şablonların hangi sözcüğe denk geleceğini seçiyor, sonrasında yazılım bunu öğrenerek bu bağlamda hareket ediyor.

Bir kere şablon belirledi mi, AAC sentezleyici kullanarak, kelimeleri yüksek sesle konuşuyor. Araştırmacılar sisteme nefes sinyallerini %97,5 başarıyla tanıtmayı başardı.  Böylece yüksek bir başarı oranıyla sözcükler ve kelimeler aktarılıyor.

“Bu cihaz sayesinde kas zayıflığı veya bazı konuşma bozukluklarına sahip olan insanlar iletişimlerini sağlayabilir. Yoğun bakım kurulumunda bu teknolojinin, LIS (locked-in[sürgüleme] sendromu) hastalarının erken teşhisinde kullanılması mümkün. Ayrıca bu sayede sadece suni solunum maskesi kullanarak, el kol hareketleriyle güç harcamadan  iletişim kurmak mümkün. Bu sayede hareket etmeden sadece nefes alarak, su istemek ya da derdinizi anlatmak mümkün görünüyor.

Videoda cihazın nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu