1970’lerde keşfedilen bir öksürük şurubunun, Parkinson hastalığı için faydalı olabileceği gösterildi. Ambroksol hücrelerdeki zararlı atıkların atılmasına yardımcı olarak, hastalıktan kaynaklanan bu fonksiyon eksikliğinin düzeltilmesine faydalı olabilir. Parkinson hastalığı denince aklınıza efsane boksör Muhammet Ali Clay, Geleceğe Dönüş’ten bildiğimiz Michael J. Fox gelebilir.
Parkinson hastalığında beyinde hareketi kontrol eden hücreler, progresif bir şekilde hasar görüyor. Genelde Parkinson hastaları dengede durmada ve yürüme problem yaşıyorlar. Vücutlarında istemsiz titremeler ve hareketlerinde yavaşlama görülüyor.
Türkiye’de yaklaşık 110 bin Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor, bu sayı İngiltere’de 145 bin civarındadır.
UCL Queen Square Nöroloji Enstitüsü’nden Prof. Anthony Schapira ve UCL araştırma ekibi tarafından yapılan [ve MRC, Parkinson İngiltere ve Cure Parkinson Trust tarafından finanse ediliyor] çalışmalarda ambroksolün hücrelerdeki glukoserebrozidaz protein seviyelerini arttırdığını buldu. Glukoserebrozidaz diğer adıyla GCase, hücrelerdeki lizozom adı verilen küçük keseciklerin içinde bulunan yıkıcı enzimleridir. Lizozomlar ise hücrelerin içindeki, çöp ve atıkları yıkan sindirim enzimi kesecikleridir.
GCase genini düzenleyen kod hatalarındaki mutasyonlar, Parkinson’a yol açabilir ve ayrıca bu enzimin aktivitesi de Parkinson hastalarının beyinlerinden hatalara neden olabilir. Prof. Schapira’nın araştırmasında ise GCase miktarlarının artmasıyla, yani ambroksolün hücrelerdeki atıkların daha etkili bertaraf edilmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.
Cure Parkinson’s Trust vakfının finansal olarak desteklediği bu çalışmanın erken kanıtsal çalışmasında 17 Parkinson hastası altı ay boyunca, her gün güvenli dozajda ambroksolla tedavi edildi. Elde edilen sonuçlar ambroksolün oldukça iyi tolere edildiğini ve ilacın beyin kan bariyerini aşarak GCase seviyelerini arttırdığını gösterdi.
Araştırmada ilacın beyin-kan bariyerine başarıyla girerek, hastaların serebrospinal sıvısındaki GCase protein seviyesini yaklaşık % 35 arttırdığı gözlendi.
“Ambroksol sayesinde GCase seviyeleri yükselerek hücrelerdeki atığı atmasına imkan tanıyor, böylece hücreleri daha uzun süre sağlıklı tutarak Parkinson hastalığının ilerleyişini yavaşlatılabilir,” diyor Prof. Schapira. Sonraki aşamada ambroksolün kullanımı için en optimal doz belirlenerek, büyük bir klinik denemede Parkinson hastalığını yavaşlatıp, yavaşlatmadığına bakılacak. Cure Parkinson’s Trust ve Van Andel Enstitüsü artık aktif olarak ambroksol ile Parkinson’un tedavisi için klinik testleri araştırıyor.
İleri okuma : https://www.cureparkinsons.org.uk/ambroxol-the-facts?
Araştırma : https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2758317
3 Yorum