Sorting by

×
İlginç BilimTeknoloji HaberVideobilimYeni İcatlar

MIT Cam Basabilecek 3D Yazıcı Üretti

cam yazıcı-bilim

Massachussetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) , Mediated Matter Group, Makine Mühendisliği, Wyss Enstitüsü ve MIT Cam laboratuvarından bilim insanları birlikte çalışarak 3D yazıcıyla basılabilecek özel bir cam prosesi geliştirdi. Videoda katkı maddesiyle optik açıdan şeffaf cam üretimi gösteriliyor. 1037 0C’de yapılan operasyonda alümina-zirkon-silika nozul kullanılıyor. Bu sayede yeni şekiller farklı formlar üretilebilecek.

Göbekten cam şekillendirme Mısır’da başlayarak, Roma zamanlarında metal üflemenin doğuşuna kadar gelir. Modern endüstride Pilkington prosesi kullanılarak büyük ölçekte düz cam üretilebiliyor. Yeni cam teknolojisi ise , cam teknolojisinde bir devrime öncülük edebilir.

G3DP adı verilen sistemde katkı maddeleriyle optik açıdan şeffaf cam basılabiliyor. Temelde çift ısıtmalı oda konseptine dayanıyor. Yukarı oda fırın kartuşu gibi davranarak, alttaki odada şekillendirerek tavlıyorlar. Yani üst odada 1037 dereceye ısıtılan cam, alt odadaki nozuldan yavaşça çıkarak aynı 3D yazıcı gibi baskının oluşmasına neden oluyor.

Geliştirilen teknik sayesinde camın yansıma hareket kabiliyetinin kontrol altına alınabildiği belirtiliyor. Bu sayede basılan materyallerin endüstriyel alanda kullanılması kolaylaşabilecek. Ayrıca bu teknoloji sayesinde kusursuz cam malzemeler üretilebilir. Fiber optik kabloların üretiminde ya da ileri düzey lenslerin üretiminde teknolojiden faydalanılabilir.

Kaynak : http://techxplore.com/news/2015-08-mit-team-explores-glass-additive.html

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu