Aşıların verimli bir şekilde işlediğini anlamak için ne zaman ve hangi dozda yapıldığını bilmek çok önemlidir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde aşıları takip etmek çok zor olabilir. İşte Massachussets Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar aşıların takibini sağlayacak ilginç bir teknoloji ürettiler. Özel geliştirilen bir mikro-iğne bant sayesinde; cilt altına hem aşı, hem de kuantum noktaları(dots) verilerek yıllar boyu kişinin aşı geçmişi depolanabiliyor.
Sağlık açısından hastanın aşı kayıtları toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Çoğu özel aralıklarla birkaç doz yapıldığından, bunların takibi aşının etkili olabilmesi açısından oldukça önemlidir. MIT’nin geliştirdiği teknik ise gelişmekte olan ülkelere odaklanıyor.
“Gelişmekte olan ülkelerde aşı kartları sıklıkla kayboluyor ya da hiç olmuyor. Ayrıca elektronik veritabanlarına pek aşina olunmadığından, bu teknoloji sayesinde hızlı bir şekilde anonim olarak her çocuğun aşılandığından emin olunabilir, “diyor araştırmanın lideri Kevin McHugh.
Cilt Altında 5 Yıla Kadar Kalabilecek
Yeni aşı tekniğinin kilit noktası, boya içeren kuantum noktalarına dayanıyor. Bu yarı iletken kristaller belli dalga boylarındaki ışığı yansıtıyor. Sistemin işleyişindeki fikir, bir yandan aşı vücuda verilirken, diğer taraftan kuantum nokta boya cilt altında 5 yıla kadar stabil durabilecek.
Boyalar aşılara spesifik olacak şekilde farklı desenlerle tanımlanabiliyor. Doktor hastanın aşı kaydına bakmak istediğinde, akıllı telefona takılan bir aparat sayesinde normalde görünmez olan floresan boyayı görerek kaydı okuyacak.
Kuantum noktaları bakır tabanlı ve yakın kızıl ötesi ışık yayacak şekilde tasarlandılar. Vücutta bu noktaları uzun süre tutmak için 20 mikron genişliğinde mikro parçacıklara hapsedildiler.
Boya mikro-iğne bandıyla aktarılabiliyor. Band-aid gibi şırıngaya alternatif , çözünebilir çok ufak iğneler sayesinde acısız bir çözüm üretiliyor. İğneler ilaç ve kuantum noktalardan yapılıyor. Sonra bunlar çözünür şekerler ve polimer yapı içinde hapsediliyor. Bütün iğneler çözüldüğünden , vücuda doz salınımı gerçekleşiyor.
Kadavralar üzerinde yapılan testlerde, 5 yıllık güneş simülasyonunda bile kuantum noktalar halen akıllı telefon dedektörüyle tespit edilebiliyor.
Sıçanlar üzerinde yapılan diğer bir testte ise kuantum noktaların, polio aşısını engellemediği ve bağışıklık sistemlerini ateşlemediği bulundu.
Araştırmacılar gelecekte bu yamalara aşının tarihi ve lot numarası gibi verileri işlemek istiyor. Boyanın güvenirliği kanıtlamak için insanlar üzerinde daha fazla test yapmak gerekecek.
Araştırma Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı.
Kaynak: MIT
Çok iyi olmuş bu site tk ederiz
Teşekkürler , elimizden geleni yapıyoruz.