
Yavaş çekimde her şeyin değiştiğini görüyorsunuz. Aslında bizim anlık olarak gördüğümüz şeyler yavaş çekimde oldukça farklı görünüyor.Peki yavaş çekim nasıl yapılıyor ve kim buldu?
Yavaş çekim diğer adıyla slow motion (slow mo), filmin yavaş çekimde gösterilmesine dayanan efekt stiline verilen addır. İlk olarak, Avusturyalı rahip August Musger tarafından bulunmuştur.
Tipik olarak, her film karesi (frame) olduğundan daha hızlı yakalanır. Film normal hızda oynatıldığı zaman, daha yavaş hareket ediyormuş gibi gözükür. Yavaş çekim tekniğine overcranking ”manivelaüstü”adı veriliğ, manivelalı kamerada normal hızdan daha hızlı çevirilmesi (örneğin 24 kare/sn) prensipine dayanır. Ayrıca yavaş çekim normalden daha yavaş hızla oynatılarak da sağlanabilir. Bu teknik ise anlık oynatmada ( instant replay) sıklıkla kullanılır. Üçüncü teknik ise, bilgisayar yazılımlarıyla (Twixtor benzeri) sağlanır ve kareleri interpolasyon yaparak, kareler arasında pürüzsüz geçiş yapmayı sağlayan tekniktir. Hareket overcranked kareler arasında interpolasyon yaparak yavaşlatılabilir. Süper yavaş çekim (super slow motion) yapılırken ise; daha sofistike bir teknik kullanılarak, bir kurşunun bir elmayı delmesi gibi bir vizyon kaydedilebilir. Bu da bilimsel videolar için genelde kullanılır.
Günümüzde Matrix gibi filmlerde yavaş tekniği oldukça gelişmiştir. Mesela bu filmde hem yeşil perde( bilgisayar efektleri için) hem de onlarca kamera kullanılarak, farklı açılardan yavaş çekim elde edilmiştir.
Yavaş çekim videolarında bu tekniğin bize gördüğümüz dünyanın ne kadar farklı olduğunu gösterecek.
http://youtu.be/snD1b-om5xw
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Slow_motion