Sorting by

×
DeneyselVideobilim

YAVAŞ ÇEKİMDE PEK ÇOK ŞEYİN İŞLEYİŞİNİ GÖREBİLİYORSUNUZ

Yavaş çekimde her şeyin değiştiğini görüyorsunuz. Aslında bizim anlık olarak gördüğümüz şeyler yavaş çekimde oldukça farklı görünüyor.Peki yavaş çekim nasıl yapılıyor ve kim buldu?

Yavaş çekim diğer adıyla slow motion (slow mo), filmin yavaş çekimde gösterilmesine dayanan  efekt stiline verilen addır. İlk olarak, Avusturyalı rahip August Musger tarafından bulunmuştur.

Tipik olarak, her film karesi (frame) olduğundan daha hızlı yakalanır. Film normal hızda oynatıldığı zaman, daha yavaş hareket ediyormuş gibi gözükür. Yavaş çekim tekniğine overcranking ”manivelaüstü”adı veriliğ, manivelalı kamerada normal hızdan daha hızlı çevirilmesi (örneğin 24 kare/sn) prensipine dayanır. Ayrıca yavaş çekim normalden daha yavaş hızla oynatılarak da sağlanabilir. Bu teknik ise anlık oynatmada ( instant replay) sıklıkla kullanılır. Üçüncü teknik ise, bilgisayar yazılımlarıyla (Twixtor benzeri) sağlanır ve kareleri interpolasyon yaparak, kareler arasında pürüzsüz geçiş yapmayı sağlayan tekniktir. Hareket overcranked kareler arasında  interpolasyon yaparak yavaşlatılabilir. Süper yavaş çekim (super slow motion)  yapılırken ise; daha sofistike bir teknik kullanılarak, bir kurşunun bir elmayı delmesi gibi bir vizyon kaydedilebilir. Bu da bilimsel videolar için genelde kullanılır.

Günümüzde Matrix gibi filmlerde yavaş tekniği oldukça gelişmiştir. Mesela bu filmde hem yeşil perde( bilgisayar efektleri için) hem de onlarca kamera kullanılarak, farklı açılardan yavaş çekim elde edilmiştir.

Yavaş çekim videolarında bu tekniğin bize gördüğümüz dünyanın ne kadar farklı olduğunu gösterecek.

http://youtu.be/snD1b-om5xw

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Slow_motion

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu