Sorting by

×
ElektronikKimyaNanoteknoloji

Hem Kaynak Hem Lehim Yerine Geçen Metalik Yapıştırıcı Üretildi

Genelde iki metali bir araya getirmek için, ya kaynak yaparsınız ya da lehim yapabilirsiniz. Fakat bu proseslerde çok yüksek sıcaklıklara çıkılabilir. Bu nedenle elektronik devrelere zarar gelebilir ya da petrol boru hattı kaynaklarında patlamaya neden olabilir. Northeastern Üniversitesi’nden bilim insanları metali metale ya da farklı materyallere oda sıcaklığında yapıştırabilecek bir yapıştırıcı geliştirdi .
Normalde metal yapıştırıcılar piyasada bulunsa da bu yeni yapıştırıcıda nanoteknoloji kullanıldığından spesifik özelliklere sahip.

mesoglue-metal-glue-1

Prof. Hanchen Huang tarafından keşfedilen MesoGlue, mikroskopik nano çubuklar içeriyor. Bu çubukların merkezinde ise metal var. Bunlardan bazıları indiyum bazıları galyumla kaplandı.
Bu kaplanmış çubuklar sanki bir tarağın dişleri gibi sıralanıyor. Burada alt ve üst tarak oluşuyor. Sonrasında bu dişleri birbirine geçiriyoruz ve galyumla indiyum birbirine geçtiği anda sıvı bir form oluşturuyorlar. Çubukların metal çekirdekleri sıvıyı katıya çevirmekte kullanılıyor. İşte ortaya çıkan bu yapıştırıcı hem dayanıklı hem metal bağlarıyla elektriği iletiyor. Yapıştırıcının ön patenti alındı.
Normal standart polimer yapıştırıcılar yüksek sıcaklıklar ya da yüksek basınçlarda işe yaramıyor. Ayrıca elektrik iletkenliği ya da ısıl iletkenliklere pek iyi olmayabilir. Polimer yapıştırıcılar hava veya gaz kaçaklarına karşı dayanıklı değildir. Fakat metalik yapıştırıcı bunların hepsine karşı dayanıklı.
Bu yeni metalik yapıştırıcı sayesinde hem ısı hem de elektrik iletkenliği arttırılabilir. Elektronik endüstrisi için önemli bir kullanım alanı yaratacaktır. Ayrıca boru hatlarında da kullanılabilir.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160108205752.htm

Araştırma Referansı :

  1. Stephen Stagon, Alex Knapp, Paul Elliott and Hanchen Huang. Metallic Glue for Ambient Environments Making Strides. Advanced Mate­rials & Processes, January 2016; [link]
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu