
ABD’den Radiant şirketi, dizel jeneratörler yerine kullanılabilecek ve konteynıra sığabilecek kadar küçük ve 1 megawatt güce sahip nükleer reaktör geliştirdi. Bu mikro reaktör 1000 eve elektrik verebilecek kadar güç üretiyor ve su yerine, helyum soğutucu kullanarak riskleri minimuma indiriyor.
Eski SpaceX mühendisleri tarafından kurulan şirket, Mars kolonilerine enerji sağlayacak kaynakları dünyada kullanmak için araştırmalar yapıyor. Radiant melek yatırımcılardan 1,2 milyon fon alarak, reaktörü geliştirdi. Oldukça portatif olan bu reaktörlerin, öncelikle uzak bölgeler ve afet durumlarında kullanılması amaçlanıyor.
Askeri amaçlı kullanım ise bir diğer pazarı oluşturuyor. Bu reaktörlerden sadece birkaçıyla ırak bölgelerde 4 ila 8 yıl boyunca karargahlara elektrik verilebilir. Ayrıca mevcut dizel jeneratörler gibi emisyon üretmiyor ve yakıt tankeri taşımaya ihtiyaç kalmıyor.
Askeri bölgelerde dizel jeneratörlü kamyonları kullanmak oldukça riskli.

Radiant firması, yakıtın geleneksel nükleer yakıtlara göre hemen erimediğini ve yüksek sıcaklıklara dayanabildiğini ifade ediyor. Helyumu soğutucu olarak kullanıldığından, korozyon; kaynama ve kontaminasyon riskleri büyük oranda azalmış oluyor. Firma en son nükleer ve uzay teknolojileriyle ürettiği bu reaktörden oldukça umutlu.
Şirket reaktöre yakıt doldurma ve reaktör çekirdeğinden ısıyı verimli bir şekilde alma yolunda geçici patentlerini aldığı ifade ediyor. Ayrıca çekirdek erimesi geçirmezlik patenti de aldı.
Radiant böylece az sayıdaki taşınabilir ve kompakt nükleer reaktörlerle çalışan şirketler kervanına katıldı. Dizel jeneratörlere göre daha çevreci ve düşük maliyetli bir jeneratörler artık yapılabilir.
Kaynak: Radiant Nuclear