
Ocak 2016’da İngiltere öncülüğünde başlanacak kök hücre tedaviyle ilk kez ana rahminde cam kemik hastalığıyla doğacak bebeklerin tedavi edilmesi amaçlanıyor. Bu öncü klinik denemeler sayesinde , bebeklere daha doğmadan anne karnında müdahale edilerek , insanı elden ayaktan düşüren cam kemik hastalığının etkilerini azaltmak amaçlanıyor.
Çocuğun DNA’sındaki hasarlardan kaynaklanan, bu hastalık her 25,000 doğumdan birinde görülüyor. Bu hata kemikte dayanım ve yapıyı sağlayan kolajen eksikliğinden kaynaklanıyor.
Bu hastalığın tıp dilindeki ismi, osteogenesis imperfecta ve bu hastalıkla doğan çocuklar vücutlarında pek çok kırıkla doğabiliyor. Bu şekilde doğan çocuklarda büyüme problemleri, genel kemik kırılmaları ve de duyma problemi görülüyor. İşte farklı dokulara kök hücreler enjekte edilerek, düzenli kemik oluşumu sağlanabilir ve böylece bu hastalığın olumsuz yan etkileri önemli derecede azaltılabilir.
BBC’nin raporuna göre denemeler Ocak ayında Karolinska Tıp Okulu’nda (İsveç) başlayacak.
İngiltere Great Ormond Street çocuk hastanesinin liderliğinde yapılacak çalışmalar sayesinde doğmamış çocukların hayattaki şansları arttırılmak isteniyor. Bu deneysel tedavinin tümüyle hastalığı iyileştiremeyeceği, fakat yine de kemikleri güçlendirerek, kırıklara karşı çocukları daha dayanıklı kılabilir.
Denemelerde anne karnında 15 bebek kök hücreyle tedavi edilerek, doğum sonrasına hazırlanacak. Diğer bir 15′ lik bebek grubu ise doğum sonrasında tedavi edilerek, tedavi görmemiş çocuklara kıyaslama yapılacak.
Kök hücre tedavisiyle kalp hasarları ve hatta kellik bile tedavi edilmeye çalışıyor.
Bir Yorum