Washington Üniversitesi’ nden Kim Woodrow ve öğrencileri elektrikle nanometre büyüklüğünde bükümlü kumaş fiberleri üreterek, gebelik ve HIV (Aids) gibi istenmeyen hastalıkları önlemenin yolunu buldu. Bu fiberler kolayca çözülerek ilaç salınımı yapıyor.
Çok amaçlı olan bu araştırma, PLoS One dergisinde yayınlanarak kamuya açıldı.
Bu fiberlerden tasarlanan ağlardan diyafram veya servikal kapak benzeri bir fiziksel bariyer ya da hızla çözülebilen vajinal kontraseptif film yapılarak vajinaya kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Bu filmler nemle birleştirdiğinde aynı nefes tazeleyici stripler gibi eriyerek, gebelik önleyici olarak kullanılabiliyor.
Araştırmada ekip gliserol monolaurate başta olmak üzere pek çok bileşik denedi. Gliserol monolaurate’ in mukozadaki HIV(aids) ve diğer virüslerin geçişini önlediği gösterildi. Araştırmada bu maddenin spermisit potansiyeli olduğu da bulundu.
Araştırmacılar hedeflerinin hem istenmeyen gebelikleri, hem de HIV virüsünü aynı zamanda engelleyecek bir teknoloji yaratmak olduğunu söylüyorlar. Ekip özellikle hormonları etkilemeden ,hormonlar kadar etkili ve yan etkileri olmayan yöntemler üzerinde çalışıyor.
Bu özel dokuma elektron spinleme ile elektrik alanda sıvı jetlerinden fiberler oluşturuyor. Bu fiberler oldukça küçük olduğundan çıplak gözle görülmüyorlar. Bu fiberler pek çok farklı polimerden üretilebiliyorlar. Yoğun ve seyreltik hazırlanarak, bir veya birkaç ilaçla birlikte kullanılabiliyorlar.
Bu tarzdan bir teknolojinin özellikle gelişmemiş Afrika ülkelerinde, HIV virüsünün hızla yayılmasını engelleyebileceği ve istenmeyen gebelikleri durdurabileceği belirtiliyor. Dünyadaki 34 milyon HIV kapmış insan olduğu ve bunların büyük çoğunluğunun Afrika’da yaşadığı belirtiliyor.
Kaynak: http://www.latimes.com/news/science/sciencenow/la-sci-sn-a-promising-technology-to-prevent-hiv-and-unwanted-pregnancy-20121206,0,6502959.story?track=rss