Normalde Dünya’nın etrafından geçen asteroitler birkaç metre uzunluğunda oluyor. Fakat 1 Eylül’de geçecek asteroit 4.4 km (4400 m) genişliğinde tam bir canavar . NASA’nın 20 yıldır izlediği bu asteroit, dünyanın yakınlarından geçen en büyük obje olma özelliğini taşıyor.
NASA ve diğer ajanslar 1998’den beri tehlikeli gök cisimlerinin yörüngelerini takip ediyor. NEO yani near–Earth object adı verilen bu cisimlerden bugüne kadar 16,000’den fazlası tespit edildi. Her ne kadar bugüne kadar çarpışma rotasında bir cisim tespit edilmesinde 2013’de Rusya’ya düşen ve bu dev nesneye göre oldukça küçük olan(20mt) Chelyabinsk meteorunun da unutmamak lazım.
Fakat bu asteroit gerçekten korku verecek kadar büyük. 1 km genişliğinden büyük her cisim Dünya’da hayatı kaosa sürükleyebiliyor. NASA’nın son sayımında 1km’den büyük 880’den fazla bu canavarın bu civarlarda dolaştığını keşfetti. Tabi 4.4 km boyuylai asteroid Florence ,tüm dünyada hayatı sonlandırabilecek güce sahip.
Yine de NASA’ya göre 500 yıllık dönemde çarpışma rotasında hiçbir cisim olmadığını bilmek içinizi rahatlatabilir. Asteroit Florence 1 Eylül’de dünyanın 7 milyon km uzağından geçecek. Bu uzaklık, dünya ile ay arasındaki mesafenin 18 kat fazlasına denk geliyor.
Asteoit Florence NASA programı dahilinde , Dünya’ya yakın geçecek en büyük asteroit olma özelliğini taşıyor.
Florence Ağustos’un sonu ve Eylül başına kadar küçük teleskoplarla gözlenebilecek.
Kaynak: NASA
Bir Yorum